SEGRE

POLÈMICA ATZAR

Els nens de San Ildefonso haurien cantat 54 números erronis al sorteig extraordinari de Nadal

Els nens de San Ildefonso n'haurien 'cantat' 54 en el sorteig extraordinari de Nadal que no estan premiats || Loteries diu que hi pot haver errors i defensa el seu procés de verificació

Dos nens de San Ildefonso ‘cantant’ un dels grans premis al sorteig del passat 22 de desembre.

Dos nens de San Ildefonso ‘cantant’ un dels grans premis al sorteig del passat 22 de desembre.EUROPA PRESS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tot va començar com una anècdota quan un empresari de Rubí va denunciar a començaments de gener que els nens de San Ildefonso havien cantat el seu número, el 59395, al sorteig extraordinari de Nadal i aquest no constava a la llista oficial de premis. Des d’aleshores, l’advocada que porta aquest cas, Olga Majoral, no ha parat de rebre queixes d’altres afectats que el passat dia 22 de desembre asseguren que van sentir el seu número seguit del popular “Miiiiil eeeeeeuros” i, segons un informe que ha elaborat, hi ha fins a 56 d’aquests números fantasmes que no apareixen a les llistes de premis. Entre aquests es troba el 29281, del qual una empresa de Viladecans va comprar 74 dècims a l’administració La Bruixa d’Or de Sort (vegeu SEGRE d’ahir).

L’explicació, segons Loteries i Apostes de l’Estat, és que, “atesa la dinàmica d’aquest sorteig, que inclou el manteniment d’elements tradicionals de fa més de 200 anys, pot ser que un número concret hagi estat cantat erròniament”. És per això que destaquen que “l’únic document vàlid és la llista oficial de premis”, que passa per diferents processos de verificació abans de la seua confecció. Segons expliquen, durant el sorteig i segons es retiren les taules acabades de cantar pels nens, la taula auxiliar composta per personal de SELAE comprova tots els números i tots els premis.

Quan es completa una taula, tot seguit la taula de la presidència torna a comprovar els premis majors cantats a l’esmentada taula. Una vegada acabat el sorteig, es contrasten tots els premis i números de totes les taules i es confeccionen els llistats informàtics pels membres de les cinc taules. Finalment, a la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre, i per a la confecció de la llista, es repassen novament tots els números i el seu corresponent premi.

Per tot això, “l’únic resultat oficial és el contingut en el Sistema Informàtic Central de SELAE i, si no hi apareix el número en qüestió, cap reclamació pot ser estimada”. Sobre aquest fet, Txell Llorach, veïna de Sort i portaveu de l’empresa Llorach Útiles Mecánicos S.L. de Viladecans, que va comprar 74 dècims del 29281 a La Bruixa d’Or, reclama que Loteries i Apostes de l’Estat “assumeixi l’error i aboni els diners del premi que va ser cantat”, tal com es pot sentir al vídeo del sorteig.

En aquest sentit, assegura que “en el moment en el qual els nens de San Ildefonso s’equivoquen, l’adult que és a la taula hauria d’aclarir el succeït, durant el mateix sorteig”.

Una advocada presenta reclamació administrativa

L’advocada barcelonina Olga Mayoral ha elaborat un informe amb els 56 números suposadament afectats (cantats i no premiats) i dimarts va presentar una reclamació administrativa davant de Loteries i Apostes de l’Estat. Segons TV3, l’objectiu de la defensa dels afectats és, en primer lloc, que tots els números cantats es cobrin. L’advocada també reclama un replantejament, ja que “no pot ser que un sorteig milionari es deixi en mans de nens”.

Així mateix, defensa que “l’administració hauria d’assumir l’error i pagar els premis que s’han cantat”. El seu despatx d’advocats assumeix que el cas arribarà als tribunals i que diversos afectats estan disposats a assumir-ne els costos. D’entre totes les trucades que està rebent de casos de números fantasmes, Mayoral apunta que alguns afectats ja no disposen dels seus dècims.

“Si ha anat a intentar cobrar-los a l’administració i li han dit que el número no estava premiat, no té cap sentit guardar-lo”, explica. Precisament, aquest és el problema que afecta clients d’una administració de Bilbao, que també van comprar el número 29281. En aquest sentit, Mayoral apunta que “és difícil” poder fer front jurídicament a aquesta qüestió si no es guarda el comprovant de la compra.

tracking