SEGRE

Canvis a la ITV: aquestes són les dues proves noves

Un control en una ITV

Un control en una ITV.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest 2022, la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) presenta dues novetats. D’una banda, la revisió dels sistemes avançats d’assistència a la conducció ADAS, que ja incorporen molts cotxes nous i que a partir d’aquest any han d’equipar obligatòriament els vehicles que es venguin a la Unió Europea. De l’altra, la segona novetat és una prova de sorolls del tub de fuga que fins l’any passat estava limitada a les motocicletes.

Els ADAS (advanced driver assistance systems) constitueixen un sistema d’ajuda al conductor que té com a finalitat millorar la seguretat viària, i contribuir a evitar accidents a les vies, així com a reduir la gravetat dels sinistres. Els models de gamma alta els van començar a incorporar de manera progressiva a partir del 2012 i des del 2015 ja els porten la majoria de cotxes de gamma mitjana. A partir del 2022, tots els nous models de cotxe que es matriculin a la UE hauran d’incorporar de sèrie, de manera escalonada, vuit sistemes ADAS d’acord amb la normativa comunitària.

Serveixen per detectar situacions de risc i alertar el conductor, encara que en casos extrems poden arribar a actuar de manera automàtica frenant el vehicle. Alguns d’aquests ADAS són l’assistent de velocitat intel·ligent, el d’emergència de manteniment al carril, l’alcoholímetre antiarrencada o el registrador de dades, entre d’altres.

D’altra banda, una altra de les novetats que aquest 2022 presenten les inspeccions és una prova de mesurament de soroll del tub d’escapament del cotxe. Aquestes avaluacions, que fins ara només es feien a motocicletes, són aleatòries. És a dir, no s’hi han de sotmetre tots els vehicles, sinó únicament els models que siguin més susceptibles de ser sorollosos, generalment els més antics. La prova de sorolls serà obligatòria el 2023 a tot el territori de la Unió Europea. D’aquesta manera, es pretén homogeneïtzar el nivell de soroll dels vehicles a la totalitat de la UE. 

 
El 2023 també serà obligatori que les estacions d’ITV recullin el consum dels vehicles a través del port OBD que porten incrustat els models homologats a partir de l’1 de gener del 2021. Aquestes dades servirien per a una reassignació d’etiquetes mediambientals més real que actualment.
tracking