SEGRE

ESNOTICIA

Alta demanda de cites prèvies per a primeres i terceres dosis a Lleida

Les persones de 30 a 39 anys i cuidadors de dependents ja poden rebre la de reforç || El termini es redueix a cinc mesos després de la segona de Pfizer o Moderna

José Luis, de 36 anys, va rebre ahir la tercera dosi a Lleida.

José Luis, de 36 anys, va rebre ahir la tercera dosi a Lleida.JORDI ECHEVARRÍA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les cites prèvies per rebre la primera i la tercera dosi de la vacuna contra la Covid al llarg de la setmana que ve a Lleida registren una alta demanda, segons van confirmar fonts del departament de Salut, que van recordar que les segones es programen de forma automàtica després de la primera punxada. L’endemà que la Comissió de Salut Pública donés llum verda a administrar la tercera dosi als majors d’edat, les persones de 30 a 39 anys ja poden demanar cita des d’ahir a vacunacovidsalut.cat. Salut anirà obrint franges d’edat de forma progressiva fins als de 18 anys.

A més a més, poden demanar-la unes 16.000 persones de 18 a 29 anys relacionades amb el món de la dependència, com cuidadors de dependents, després que el departament ho demanés a l’Estat. S’ha de recordar que el temps necessari per rebre la tercera dosi des de l’anterior s’ha reduït de sis a cinc mesos per als vacunats amb Pfizer i Moderna, i és de tres per als d’AstraZeneca i Janssen. Els menors de 65 anys que s’hagin infectat han d’esperar quatre setmanes.Els grups prioritaris per rebre aquesta dosi de record són les persones de quaranta anys o més, així com els vacunats amb AstraZeneca o Janssen.

D’altra banda, el departament d’Educació va informar que hi ha un grup aïllat al col·legi Garona de Vielha e Mijaran, a més de 2.779 alumnes (+134) i 360 professors (-20) confinats. Ahir hi va haver 36 nomenaments per a substitucions.

Demanen baixes automàtiques

La Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària va reclamar ahir que s’accepti la declaració autoresponsable de les baixes laborals per Covid.

Demanen que els autodiagnosticats amb un test d’antígens es puguin descarregar una autojustificació i que les empreses cursin la baixa. Els metges van recordar que els CAP estan vivint una afluència “històrica”, fet que compromet la qualitat de l’atenció, la seguretat del pacient i contribueix a l’infradiagnòstic de malalties.? El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va afirmar ahir que “podria” estar començant la fase final de la pandèmia “amb tots els condicionants del món”, en el sentit que “tots els virus són impredictibles”. En declaracions a Catalunya Ràdio, va afegir que la seua evolució ha d’anar cap a una fase en què convisqui amb la societat “de forma més pacífica” i va reiterar que “per ara el virus sembla provocar una malaltia més lleu”.

Va dir que es comença a veure una certa estabilització” en els contagis de grups d’edat més avançats, però que les xifres continuen “disparades” entre els joves. D’altra banda, va donar un toc d’alerta per la falta de professionals sanitaris, ja que aviat un nombre important es jubilaran i no hi ha metges a l’atur. A més, va explicar que per exemple es necessitarien entre 8.000 i 10.000 infermeres, un 50 per cent més de les que hi ha actualment.

El conseller també va tornar a reclamar a l’Estat fons extraordinaris per poder abordar totes les necessitats que comporta la pandèmia, malgrat que la seua incidència pogués baixar. En aquest sentit, es va mostrar convençut que aquests fons arribaran, ja que el contrari “no s’entendria”.

Argimon diu que “podria” estar començant la fase final de la pandèmia

? El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va afirmar ahir que “podria” estar començant la fase final de la pandèmia “amb tots els condicionants del món”, en el sentit que “tots els virus són impredictibles”.

En declaracions a Catalunya Ràdio, va afegir que la seua evolució ha d’anar cap a una fase en què convisqui amb la societat “de forma més pacífica” i va reiterar que “per ara el virus sembla provocar una malaltia més lleu”. Va dir que es comença a veure una certa estabilització” en els contagis de grups d’edat més avançats, però que les xifres continuen “disparades” entre els joves. D’altra banda, va donar un toc d’alerta per la falta de professionals sanitaris, ja que aviat un nombre important es jubilaran i no hi ha metges a l’atur.

A més, va explicar que per exemple es necessitarien entre 8.000 i 10.000 infermeres, un 50 per cent més de les que hi ha actualment. El conseller també va tornar a reclamar a l’Estat fons extraordinaris per poder abordar totes les necessitats que comporta la pandèmia, malgrat que la seua incidència pogués baixar. En aquest sentit, es va mostrar convençut que aquests fons arribaran, ja que el contrari “no s’entendria”.

tracking