SEGRE

ESNOTICIA

La majoria d'ingressos a l'UCI, per la variant delta, i l'òmicron és més lleu

A l'Arnau, on predominen pacients amb complicacions per altres patologies

José Luis Morales va atendre ahir la premsa al davant de l’Arnau.

José Luis Morales va atendre ahir la premsa al davant de l’Arnau.RAMON LUZ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La majoria dels vint ingressats a l'UCI de l'Arnau per la Covid s'han infectat amb la variant delta, mentre que l'òmicron és majoritària entre els que estan a planta, causa quadres més lleus i dona menys feina als professionals sanitaris. També predomina el pacient d'edat avançada amb complicacions per altres patologies i no pel virus.

Els hospitals Arnau de Vilanova i Santa Maria de Lleida tenien ahir vint persones ingressades a l’UCI per la Covid, de les quals la majoria s’han contagiat amb la variant delta del virus i, de moment, només n’hi ha una amb òmicron. Tanmateix, el 40% de tots els ingressats a l’Arnau (a planta i a l’UCI) s’han infectat amb l’òmicron, el 30% amb la delta i la resta està pendent del resultat.

“El perfil del pacient ha canviat amb l’òmicron i ara té símptomes més lleus”, va explicar el coordinador de la Covid a l’hospital, José Luis Morales, que va destacar que “si abans solíem tenir un 30% de malalts semicrítics, ara només són el 3%”. A més, va afegir que “la mitjana d’edat ha passat dels 56 als 70 anys” i que “hi ha molt malalt d’edat avançada que té més complicacions per altres patologies que pateix que no per la Covid”. “Tenim el 26 per cent d’ingressats amb Covid, però no per la Covid.” Morales també va dir que el 33% no estan vacunats i la resta, sí.

“La gent immunitzada que ingressa és lleu, per la qual cosa la vacuna evita emmalaltir de forma greu.” Ahir hi havia 107 hospitalitzats a la regió sanitària de Lleida, set més. “Tenim dos plantes obertes a l’Arnau, però no estan a plena capacitat i no preveiem que se n’obrin més”, va afirmar, ja que “el malalt lleu rep l’alta de forma ràpida”. Va dir que ingressen una mitjana de sis persones al dia, però com que són lleus la càrrega de treball és inferior.

“Tenim personal cansat i bastantes baixes pel virus, però ho podem assumir”, va apuntar Morales, que va assenyalar que “potser” s’està arribant al pic d’ingressats.Pel que fa a les UCI, el cap del servei, Jesús Caballero, va explicar que entre l’Arnau i el Santa Maria hi havia 29 persones, 20 per la Covid (-2) amb una alta gravetat, de les quals saben que deu tenen la delta i una l’òmicron, aquesta sense patologia respiratòria. “Nou persones, el 45%, no estan vacunades; vuit ho estan parcialment, el 40%; i tres de forma completa amb la tercera dosi, el 15%”, va explicar i va afegir que “d’aquestes tres, dos són immunodeprimides i la tercera és la d’òmicron”. Tot i així, va ressaltar que “de moment, aquesta nova variant no està arribant a les UCI”.

“El 80% dels pacients necessiten ser intubats i només el 20% rep l’alta sense haver-ho estat”, va detallar. “Portem dos dies sense ingressar ningú, però encara no podem treure una conclusió”, va afegir. Caballero també va assenyalar que de les 936 persones ingressades a les UCI catalanes, 515 tenien la Covid (-12).

Ahir es van superar les 25.000 defuncions a Catalunya, amb 25.002 (+28), i es va pujar dels 2.500 ingressats, amb 2.524 (+119). Es van registrar 35.426 casos, 1.666 a Lleida.D’altra banda, un estudi realitzat amb 205 pacients de l’Arnau i Santa Maria coordinat pel director del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries i cap de Pneumologia a l’Arnau, Ferran Barbé, demostra que, com més temps es demori la intubació endotraqueal en els crítics amb Covid-19, més augmenta la probabilitat de mort.

El 75% de crítics, homes de 60 anys de mitjana

Un total de 15 persones de les 20 que hi ha a l’UCI a Lleida per Covid són homes, el 75%, amb una mitjana d’edat de 60,2 anys.

El més jove té 38 anys i el més gran, 74. L’estada mitjana és de 15,2 dies. L’últim pacient va ingressar fa més de dos dies i el primer, en fa 30.

Hipertensió i diabetis, factors de risc

Set crítics tenen antecedents d’hipertensió, 5 de diabetis, 7 de problemes respiratoris i 10 tenen algun grau d’immunosupressió. El 80% necessiten ser intubats.

Només un 15% té les tres dosis de la vacuna

Només tres de les 20 persones a l’UCI, el 15%, tenen les tres dosis de la vacuna.

Vuit estan parcialment vacunades (40%) i nou no n’estan (45%).

Els contagiats pel brot a Oncologia no han empitjorat

L’estat de salut de les persones ingressades a la planta d’Oncologia de l’Arnau i que es van contagiar de la Covid, en un brot que també va afectar sanitaris, no ha empitjorat i no ha calgut traslladar-les a la planta Covid, segons va afirmar el coordinador de la Covid a l’hospital, José Luis Morales. “El brot s’ha controlat en 48 hores i la planta funcionarà amb normalitat des d’avui [ahir]”, va dir, després que s’aïllés aquesta ala amb 20 pacients i es fes un cribratge, els resultats del qual va indicar que desconeix.

Morales va assenyalar que les fonts de contagi poden ser familiars o sanitaris i que és el segon brot que registra l’hospital en tota la pandèmia.

Salut estudiarà si és necessari continuar aplicant el certificat Covid

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va explicar ahir que té previst consultar al Comitè Científic Assessor del Govern en matèria Covid com està funcionant el certificat Covid –implementat a l’interior de l’hostaleria, gimnasos i residències– en el nou context provocat per l’òmicron, ja que les persones vacunades també transmeten el virus. Pel que fa a la resta de restriccions, el conseller va dir que, per ara, l’únic que està clar és que el toc de queda decaurà la nit del 20 al 21 de gener i que no s’ha parlat de la resta de mesures, però que la pròxima reunió prevista de la comissió delegada se celebrarà aquest dilluns vinent.

tracking