SEGRE

FESTES TRADICIÓ

Torna la festa de Sant Antoni a Lleida

Lleida recupera la majoria dels actes, com els Tres Tombs, i adapta la festivitat a la pandèmia || Meritxell Serret reivindica el patrimoni de l'Horta com a pregonera de la 81 edició

Una quinzena de tractors i maquinària antiga es va exhibir ahir a la partida de Llívia, en el primer acte de Sant Antoni Abat.

Una quinzena de tractors i maquinària antiga es va exhibir ahir a la partida de Llívia, en el primer acte de Sant Antoni Abat.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida va iniciar ahir els actes per commemorar la 81 edició de la festivitat de Sant Antoni Abat després que l’any passat la pandèmia obligués a celebrar aquesta tradició només de forma virtual. La tecnologia també hi serà present aquest any per esquivar les restriccions d’aforament que continua marcant la Covid, però es recuperen tots els actes a l’aire lliure, entre els quals els Tres Tombs, que tornaran als carrers de la capital del Segrià el 22 de gener. Per anar obrint boca, ahir va tenir lloc, i com a novetat, una concentració de tractors i maquinària antiga a la partida de Llívia.

El president de l’Associació Cultural i Recreativa els Pagesos (ACR), Marc Vives, va explicar que hi van participar un total de quinze tractors de la zona de l’Horta de Lleida i que la iniciativa, que era la primera vegada que es duia a terme, va tenir molt bona acollida. Vives va recordar que mantenen la incertesa a causa de la situació epidemiològica, cosa que ha obligat a suspendre algun acte per precaució, com el dinar de germanor, però que confien que hi haurà una bona participació en la desfilada de carrosses del dia 22. A la tarda, va ser el torn del pregó, aquest any a càrrec de l’exconsellera d’Agricultura i diputada al Parlament Meritxell Serret, a la Paeria.

En el seu discurs, Serret, que va proclamar que se sent orgullosa de poder ser la pregonera de la festivitat de Sant Antoni, també va voler reconèixer la tasca de l’ACR Els Pagesos per mantenir viva la tradició i difondre els valors de l’agricultura amb projecció de futur. “L’Horta de Lleida és un segell propi, amb una identitat pròpia que la festa de Sant Antoni confirma i ajuda a difondre una manera de viure que és model de referència”, va assenyalar. Serret va instar a mantenir el patrimoni i reconèixer les dones i els homes que treballen cada dia en l’agricultura.

“La terra és un bé comú i hem de reivindicar-la”, va manifestar. La diputada va acabar el discurs amb uns versos del poeta lleidatà Màrius Torres.L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, també va voler reconèixer la tasca de l’ACR Els Pagesos i va assenyalar que la pandèmia ha demostrat que el sector primari és un sector resistent. A l’acte també va assistir la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà.

Demà està prevista la missa en honor a sant Antoni Abat a l’església de la Puríssima Sang, limitada a un aforament de 50 persones (podrà seguir-se a través de les xarxes socials) i l’encesa de la creu dels Tres Tombs a la plaça Pau Casals.

Sense festa de Sant Sebastià ni calderada per Sant Antoni a la Seu

La Germandat de Sant Sebastià de la Seu d’Urgell ha comunicat la suspensió de la majoria dels actes previstos per a la festa patronal de la capital de l’Alt Urgell dijous vinent, 20 de gener. L’anul·lació es justifica per les restriccions decretades per la pandèmia de la Covid mentre que la Germandat no descarta recuperar la programació més endavant si millora la situació epidemiològica.

Sí que es mantenen les misses a la catedral de Sant Maria dels dies 20 i 21. D’altra banda, a la festa de Sant Antoni Abat, prevista per demà, per segon any consecutiu no portaran a terme els actes més multitudinaris, com la calderada i els Tres Tombs, segons Ràdio Seu.

Una quinzena de tractors i maquinària antiga es va exhibir ahir a la partida de Llívia, en el primer acte de Sant Antoni Abat.

Una quinzena de tractors i maquinària antiga es va exhibir ahir a la partida de Llívia, en el primer acte de Sant Antoni Abat.GERARD HOYAS

tracking