SEGRE
És possible suprimir bona part del nostre rastre a internet.

Com esborrar la nostra empremta a internet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empremta digital és un concepte que incorpora tots els registres i rastres que deixen els usuaris quan utilitzen internet. Per tant, aquestes dades representen informació sobre les persones que accedeixen al web i poden ser utilitzats per tercers per a diferents operacions com la creació de perfils socials, campanyes de spam, venda de dades, els famosos atacs de 'phishing' o intents de frau, etc.

El dret a l’oblit, també conegut com|com a dret de supressió, està recollit al Reglament General de Protecció de Dades (RGPD) i afirma que tots tenim dret a sol·licitar que les nostres dades personals no apareguin al web en els resultats de recerca realitzats pel nostre nom.

L’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) explica que desaparèixer d’Internet o minimitzar la nostra empremta digital és possible i que el dret a l’oblit se sol exercir en situacions on una informació està desactualitzada o hi ha errors de font mal documentada o de caràcter maliciós.

Per eliminar una informació o URL del web, l’OSI recomana buscar el formulari del cercador per sol·licitar la retirada de la informació personal. Tant Google, com altres cercadors com Bing o Yahoo els tenen a disposició de l’usuari. “Hem de tenir en compte que la retirada d’informació no sempre és possible, ja que només deixarà de ser visible a través del cercador, i que pot tardar un temps a fer-se efectiva”, explica l’OSI.

Les xarxes socials són l’aparador més gran del web i, per tant, el principal banc de dades personals. En aquestes plataformes és possible recopilar informació a través del perfil, on apareix normalment el nom i els cognoms reals de l’usuari, una foto, data de naixement, lloc de residència, etc. “Una opció seria eliminar de manera definitiva el nostre compte d’usuari. Però com que aquesta acció esborrarà totes les imatges, vídeos i comentaris que hàgim publicat, moltes xarxes socials disposen d’una opció per descarregar tota la informació del perfil. Així, encara que eliminem el compte, podrem tenir accés a totes les publicacions i a la informació que no vulguem perdre”, explica l’OSI.

A part de les aplicacions més destacades com Instagram, Twitter o Facebook, també pot passar exactament el mateix amb les botigues online. Malgrat que sigui un web que es va utilitzar fa molt temps, en el seu moment va ser necessari un registre previ per comprar una de determinat producte. Aquesta inscripció significa que, des d’aquell instant, la botiga continua tenint accés a les dades, fins i tot al número de la targeta de crèdit amb què es va fer el pagament.

És recomanable verificar a través de la companyia telefònica o proveïdor d’Internet que no et trobes a les seues llistes internes, ja que aquestes entitats solen guardar els correus electrònics i números de telèfon durant anys. D’aquí sorgeixen les típiques trucades|crides per fer ofertes, encara que no es tingui res contractat amb elles des de fa temps.

D’altra banda, si el que es desitja és eliminar una antiga publicació en un determinat lloc web, el procés resulta molt més complex, ja que és necessari contactar amb l’administrador d’aquestes pàgines de forma individual. Normalment, és possible dur a terme aquest procediment a través de les seccionss 'Sobre nosaltres’ o 'Contacte'. Tanmateix, els operadors de llocs web privats no tenen l’obligació d’eliminar les seues publicacions.

En el cas que algú publiqui informació personal confidencial, com un número|nombre de compte o el DNI, i l’administrador del web que la va fer pública no l’elimina, cap la posiblidad d’enviar una sol·licitud d’eliminació legal a Google perquè intervingui. El procés de supressió pot portar algun temps i no hi ha garanties que tingui èxit, però també és el millor recurs en el cas de trobar-se en una situació de vulneració de la privacitat.

També cal comprovar si les contrasenyes s’han filtrat a Internet. La millor pàgina per fer-ho és haveibeenpwned.com, on només cal introduir els correus electrònics per saber si hi ha alguna filtració vinculada a ells.

Consells per protegir la privacitat a la xarxa

A més d’aquesta informació, l’Oficina de Seguretat de l’Internauta dona diversos consells per navegar pel web amb seguretat, protegint les dades personals: revisar amb deteniment la informació que es comparteix a Internet, xifrar la informació especialment sensible que s’hagi d’enviar per correu electrònic o emmagatzemar al núvol, utilitzar una connexió VPN en xarxes obertes, activar el mode incògnit en navegar i eliminar les recerques, cookies i el caché del navegador, utilitzar contrasenyes segures, utilitzar correus electrònics temporals per crear comptes d’un sol ús, actualitzar el dispositiu i protegir-lo amb un antivirus.

tracking