SEGRE

El 'tsunami' de Tonga arriba a les costes mediterrànies

Erupció del volcà submarí Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.

Erupció del volcà submarí Hunga Tonga-Hunga Ha’apai.NEW ZEALAND HIGH COMMISSION / ZUMA PRESS / CONTACT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’explosió del volcà Hunga Ha'apai, a l’arxipèlag de les illes Tonga, ha causat efectes que s’han deixat sentir en llocs situats a milers de quilòmetres, fins i tot a les costes de la Mediterrània occidental. Les oscil·lacions atmosfèriques generades després de l’erupció del volcà van provocar elevacions del nivell del mar, perceptibles en els mareògrafs de les Balears, i menys marcades en altres costes catalanes i valencianes. S'ha de recordar que l’arxipèlag de les illes Tonga està situat al Pacífic, a 17.754 km de Barcelona.

La magnitud de l’explosió és tal que la quantitat de SO2 (diòxid de sofre) emès per l’explosió del dia 15 es calcula en 450.000 tones, del mateix ordre de magnitud que tota la quantitat emesa pel volcà de la Palma en els 85 dies que va estar en erupció, però aquesta vegada emès només en uns minuts d’explosió, segons explica el Instituto Geográfico Nacional espanyol (IGN).

L’explosió va impactar sobre tot el medi marí, per la qual cosa va produir tsunamis i ones de xoc que van arribar a les costes d’Alaska, Califòrnia, l’Equador o el Perú. Però la conseqüència més inesperada i especialment cridanera de l’ona expansiva va ser la seua propagació per àmplies zones de l’atmosfera a tota la Terra. La violenta explosió va donar lloc a una gran aportació de materials volcànics i gasos que fins i tot van penetrar en l’estratosfera, a les capes altes de l’atmosfera, a altures superiors als 20 quilòmetres. Les estacions meteorològiques de Catalunya també van detectar aquestes oscil·lacions, així com les estacions de vigilància volcànica del IGN a les Canàries.

tracking