SEGRE

TABAQUISME

Els pneumòlegs adverteixen que fumar a les terrasses no és segur per a usuaris i treballadors per la Covid

Un cendrer en una terrassa.

Els pneumòlegs adverteixen que fumar a les terrasses és insegur per a usuaris i treballadors per la COVID-19

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR) ha advertit que fumar a les terrasses les converteix en "llocs insegurs tant per als usuaris com per als treballadors de l’hostaleria, pel risc de contagi de COVID-19 i altres malalties associades al tabac que tenen els fumadors passius."

A través d’un comunicat, SEPAR fa aquesta advertència davant de la pròxima aprovació del Decret sobre tabaquisme passiu i terrasses. Aquesta societat científica ja va remetre al Ministeri de Sanitat cinc mesures "irrenunciables" que s’haurien d’incloure en la reforma de la Llei Antitabac vigent, una de les quals és que les terrasses quedin lliures del fum de tabac i dels tòxics alliberats pels dispositius electrònics utilitzats per vaporejar.

A més, consideren que aquesta mesura "no ha d’aprovar-se només de forma circumstancial, per evitar els contagis de COVID-19 a les terrasses, sinó de forma permanent, perquè contribueixi a evitar els contagis d’aquesta i altres infeccions respiratòries".

SEPAR denúncia que en els últims anys s’aprecia un augment de la contaminació de l’aire pel tabac en entorns oberts com les terrasses de locals d’hostaleria, amb un percentatge de tòxics del tabac en aquests espais que oscil·la entre un 30 a un 50 per cent per cada fumador. A més, indiquen que, segons un estudi realitzat al nostre país, més de la meitat de fumadors utilitzen aquests ambients per fumar.

"Els gasos i partícules nocives que conté el fum del tabac en aquests llocs no només provenen de l’exhalació del fumador i de la combustió del cigarro sinó de les burilles o de la barreja d’aquests tòxics procedents del fumador amb gasos de l’atmosfera. Aquestsagents químics es mantenen en el temps, ja que s’adhereixen a la roba, objectes o altres instal·lacions de les terrasses. Fins i tot es mantenen de forma residual en l’exhalació del fumador durant almenys 10 minuts després de finalitzar el seu últim cigarro", esgrimeixen.

Així, lamenten que aquesta exposició en no fumadors "comporta un risc més important de desenvolupar malalties com la cardiopatia isquèmica, neoplàsies o exacerbacions de malalties respiratòries cròniques especialment en elstreballadors de l’hostaleria o població vulnerable com els nens o les dones embarassades, no existint mai un llindar de seguretat". "Així mateix, el tabaquisme actiu i passiu predisposa a infeccions respiratòries tant víriques com bacterianes", postil·len.

D’altra banda, defensen que"existeix evidència científica sòlida que demostra una associació perillosa entre la Covid el tabac"."L’exposició als tòxics del tabac es relaciona amb presentacions més greus i amb un pitjor desenllaç d’aquesta malaltia", al·leguen.

En aquest punt, recorden una metaanàlisi i una revisió sistemàtica realitzada per Jiménez Ruiz, en la qual es van incloure 19 i 34 articles, respectivament, s’observa una relació entre l’exposició actual o passada al tabac (fumadors actius o exfumadors) i una pitjor evolució de Covid, així com una probabilitat més important de presentar una condició més crítica d’infecció (necessitat d’intubació, ingrés a l’UCI o mort).

És a dir, la presència d’una història de tabaquisme augmenta en un 79 per cent més possibilitats de necessitar un ingrés a l'UCI o de morir-se i en un 96 per cent de desenvolupar COVID-19 greu",expliquen amb rotunditat.

Igualment, recorden que el contagi del SARS-CoV-2 es produeix per aerosols en respirar, sent més gran en realitzar activitats com fumar o vaporejar. "En espais de fumadors o vapejadors els coronavirus amb diàmetres de 0,1 micres poden unir-se a partícules del fum del tabac més grans de manera que aquests aerosols carregats de partícules víriques poden arribar a distàncies de 8 metres. Per tant, el fum exhalat del tabac convencional i de dispositius electrònics representen un excel·lent vehicle per a la transmissió de les partícules del virus entre persones", apunten.

tracking