SEGRE

Investigadors lleidatans identifiquen una empremta molecular capaç de detectar l'apnea del son

Membres del Grup de Medicina de Precisió en Malalties Cròniques de l'IRBLleida.

Membres del Grup de Medicina de Precisió en Malalties Cròniques de l'IRBLleida.IRBLleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Investigadors del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Malalties Respiratòries (CIBERES), de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i de la Universitat de Lleida han identificat una empremta molecular que contribueix a detectar l’apnea del son i també una firma de metabòlits sanguinis capaç de detectar aquest trastorn amb una precisió del 98 per cent.

En aquest treball, codirigit pel grup de Medicina de Precisió en Malalties Cròniques i pel grup d’Investigació Traslacional en Malalties Respiratòries de l'IRBLleida, liderats per Manuel Sánchez, investigador Ramón y Cajal de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida i per Ferran Barbé, director científic del CIBERES, i publicat a Biomedicine & Pharmacotherapy Journal, els investigadors han analitzat els metabòlits i lípids que circulen a la sang de 206 pacients deentre 18 i 60 anys, remesos a la Unitat de Son per sospita d’apnea del son.

Aquest trastorn, indica CIBERES, passa quan s’interromp la respiració durant el son. Els efectes immediats generats per aquesta malaltia, inclouen canvis en la pressió sanguínia, hipòxia intermitent, despertars recurrents i fragmentació del son. Malgrat la seua alta incidència, la majoria de les persones no estan diagnosticades. Fins al moment, la polisomnografia nocturna és el mètode de referència per detectar-la. Tanmateix, aquest estudi del son comporta diverses limitacions que limiten el seu ús generalitzat, ja que requereix ser realitzat per personal capacitat en instal·lacions especialitzades.

"Analitzem els metabòlits i lípids que circulen a la sang per tractar de trobar marcadors biològics que ens ajudin a detectar aquest trastorn del son, i ens permetin dilucidar les conseqüències patològiques associades a aquesta malaltia", ha explicat la primera signant de l’estudi, Lucía Pinilla.

Sobre això, s’ha identificat un perfil sanguini compost per 33 metabòlits, principalment lípids i àcids biliars, en pacients amb apnea del son, davant pacients sense aquesta malaltia. A més, es va reportar una correlació entre alguns d’aquests biomarcadors i variables pròpies de la gravetat d’aquesta patologia. Les anàlisis han revelat que els nivells sanguinis de quatre metabòlits han proporcionat una precisió del 98 per cent per a la detecció de l’apnea del son. Tanmateix, CIBERES destaca que la naturalesa exploratòria d’aquest estudi requereix ser validat en futures investigacions.

tracking