SEGRE

Lleida comptarà amb el segon centre integrat d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals de Catalunya

La segona casa Barnahus es construirà en un solar del carrer Sant Paulí de Nola

Solar del barri de la Bordeta de Lleida on s'ha de construir la segona casa Barnahus de Catalunya per atendre infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals

Solar del barri de la Bordeta de Lleida on s'ha de construir la segona casa Barnahus de Catalunya per atendre infants i adolescents víctimes d'abusos sexualsACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona casa Barnahus de Catalunya es construirà a Lleida, en un solar del carrer Sant Paulí de Nola, a la Bordeta. Es tracta d'un centre integrat d'atenció a infants i adolescents víctimes d'abusos sexuals amb l'objectiu que els menors no hagin de fer tres o quatre declaracions en llocs diferents sinó que ho puguin fer en un espai amable i casolà. D'aquesta manera, s'evita que se'ls re victimitzi el mínim possible i també es facilita la investigació del cas. La primera casa Barnahus es va fer a Tarragona al 2020. La de Lleida costarà uns 700.000 euros, tindrà 330 metres quadrats i estarà enllestida en uns 8 mesos.

La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha recordat que el projecte de la casa Barnahus de Tarragona "ha funcionat molt bé" i que des que es va instal·lar s'han triplicat les denuncies per abusos arribant gairebé a atendre 300 menors. D'aquestes denúncies, unes 170 han acabat als jutjats, per la qual cosa, es posa de manifest la necessitat que hi hagi recursos d'aquest tipus per ajudar als infants i a les seves famílies per poder fer les denuncies.

A través dels fons europeus Next Generation, el Govern ha cregut convenient estendre aquest pla pilot arreu de Catalunya i per això es construiran un total de 13 Barnahus, una per vegueria, a excepció de Barcelona, que pel volum demogràfic, se n'hauran de fer més.

El concepte islandès de la casa Barnahus posa l'infant al centre de manera que no li cal desplaçar-se a diferents recursos per explicar l'abús del qual ha estat víctima. Això li evita dificultats però també facilita la investigació. El treball es fa de forma conjunta amb els departaments de Justícia, Interior, Salut i Drets Socials, que desplacen els seus especialistes a la casa per poder atendre els nens.

En el cas de Lleida, la consellera Cervera ha explicat que a la casa hi treballaran 8 persones, entre psicòlegs, treballadors socials, un coordinador i una administrativa. Així mateix, s'aprofitarà l'equipament per traslladar-hi els serveis d'atenció del Cediap que actualment es troben als serveis territorials del Departament.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, s'ha mostrat satisfet de la col·laboració amb la Generalitat per tirar endavant aquesta casa i ha assenyalat que serà al Ple del febrer quan s'aprovarà la cessió del solar per construir-la. Pueyo ha recordat que la ciutat va patir durant anys i de forma "injustificable" un seguit d'abusos a l'Aula Municipal de Teatre. En aquest sentit, ha recordat que a l'inici de mandat es va posar en marxa una comissió per investigar-ho i que al 2020 es va activar una aplicació per resoldre situacions d'assetjament i abús sexual. Així mateix, ha dit que fa un parell de mesos es va presentar el protocol per aquests casos a les tres escoles municipals vinculades amb la formació artística.

tracking