SEGRE

Un jutge reconeix el dret d'un funcionari a un permís retribuït per cuidar-se del seu fill confinat

Una maça de jutge.

Una maça de jutge.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutjat del contenciós-administratiu número 1 de Logronyo ha establert el dret d’un funcionari interí de l’Administració de Justícia de La Rioja a disfrutar d’un permís retribuït per a la cura d’un fill menor d’edat confinat per haver estat en contacte estret amb companys de classe encomanats de covid. La sentència, que estima una demanda interposada per CSIF, empara el dret d’aquest funcionari a aquest permís per "deure inexcusable de caràcter personal", recollit a l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic (EBEP), i per l’obligació de vetllar pels fills menors que estableix el Codi Civil.

El funcionari en qüestió va haver d’ocupar-se del seu fill menor de 14 anys durant els cinc dies que va durar l’obligat aïllament del menor que havia estat en estret contacte amb companys de classe que havien fet positiu per coronavirus. No va poder acollir-se a la modalitat de teletreball, ja que les seues funcions d’Auxili Judicial li exigeixen exercir la seua tasca de manera presencial. L’Administració de Justícia li va denegar el permís emparant-se que tenia pendents|arracades de disfrutar dies de vacances, per la qual cosa va decidir descomptar els cinc dies de cura del menor de les seues vacances no gaudides.

El fallo, qualificat de "pioner" per CSIF, va ser dictat el passat 17 de desembre i trascurrido un mes des del mateix, els serveis jurídics del sindicat no tenen coneixement que l’Administració de Justícia de La Rioja ho hagi recorregut, per la qual cosa podria considerar-se ferm. Segons CSIF, la resolució empararia supòsits similars en els quals es pretengui restringir aquest dret, tant en l’Administració com en l’empresa privada. La sentència subratlla que "el deure inexcusable" recollit a l’Estatut de l’Empleat Públic inclou tots aquells que estiguin vinculats a la conciliació de la vida familiar i laboral i assenyala que els deures derivats de la paternitat i la filiació constitueixen un pressupost per a la concessió d’aquest permís.

En aquest cas a més, la resolució posa de manifest que les cures domiciliàries exigides deriven de l’aplicació del protocol covid-19 aprovat per l’autoritat sanitària en aquells moments. A més, el jutge entén que els requisits exigits per l’administració per denegar el permís excedeixen dels establerts per la normativa bàsica d’aplicació, que l’administració autonòmica no pot modificar substancialment com va fer amb aquest funcionari.

tracking