SEGRE

RECURSOS INFÀNCIA

Lleida tindrà una casa per a menors víctimes d'abusos

Un espai “amable” que començarà a construir-se el 2023 a la Bordeta

Un moment de la presentació del nou centre, que estarà ubicat al carrer Sant Paulí de Nola.

Un moment de la presentació del nou centre, que estarà ubicat al carrer Sant Paulí de Nola.GERARD HOYAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida disposarà d’una nova unitat integrada d’atenció a nens i adolescents víctimes d’abusos sexuals. La que serà la segona casa Barnahus de Catalunya, un espai “amable” que funcionarà les 24 hores del dia per evitar la revictimització d’aquests menors i facilitar-ne la recuperació, començarà a construir-se a principis del 2023 en un solar del carrer Sant Paulí de Nola de la Bordeta que cedirà la Paeria a la Generalitat. Així ho van anunciar ahir la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i l’alcalde, Miquel Pueyo.

Cervera va destacar que aquest nou servei “posa el menor víctima d’abusos sexuals en el centre, concentrant en un únic equipament amable tots els serveis d’atenció que necessita”, D’aquesta forma, la víctima només ha d’explicar els abusos que ha patit una sola vegada, evitant així la revictimització a través de la coordinació de totes les parts implicades en el procés. A la casa Barnahus, que tindrà una superfície útil d’uns 330 metres quadrats, i comptarà per a la construcció amb una inversió per part del departament de Drets Socials de més de 700.000 euros, treballarà un equip de vuit persones format per psicòlegs, treballadors socials i un coordinador. Serà en el ple municipal del febrer quan està previst que s’aprovi la cessió del solar per a la construcció del centre, les obres del qual s’encetaran a començaments de l’any que ve i tindran una durada d’uns vuit mesos.

Aquest model nòrdic d’atenció a les víctimes d’abús sexual infantil es va començar a implantar a Catalunya el 2020 amb la inauguració d’un centre pilot a Tarragona. En aquest sentit, Cervera va destacar que “des que va obrir la primera casa Barnahus a Tarragona s’ha triplicat la detecció de menors víctimes d’abusos en aquesta ciutat respecte a la mitjana catalana. Concretament, s’han atès més de 300 de menors”.

La voluntat de la Generalitat és construir tretze d’aquestes cases per tot el territori, una per cada vegueria. Per la seua part, Pueyo va reafirmar el compromís de la Paeria en la defensa dels drets de la infància i l’adolescència destacant que “la voluntat és construir espais segurs i habilitar recursos perquè es poden detectar i prevenir casos d’assetjament i abús sexual”. A l’acte de presentació també van assistir el secretari d’Infància i Adolescència, Alexis Serra; la directora general d’Atenció a la Infància i l’Adolescència, Ester Cabanes; i el director territorial de Drets Socials, Joan Segura.

tracking