SEGRE

FALSIFICACIONS

Cau una xarxa que falsificava passaports covid i PCR a famosos i delinqüents

Omar Montes.

Omar Montes.CUATRO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional ha detingut a Madrid i Barcelona set integrants d’una xarxa que falsificava passaports covid i PCR a famosos i delinqüents, amb 1.600 persones investigades per recórrer als seus serveis, entre elles el cantant Omar Montes, segons han informat EFE fonts de la investigació.

A més de Montes, un dels artistes més escoltats d’Espanya, segons la plataforma Spotify, figuren com a clients d’aquesta organització condemnats per fets delictius que haurien pagat entre 200 i 1.000 euros per aquests documents, com A.M.C., coneguda com la "reina de la coca" a Espanya, que va arribar a vendre en un any 100 quilos d’aquesta droga i ha estat detinguda diverses vegades, l’última el 2014.

Un altre dels investigats és S .R.G., anomenat Moli, que treballa amb allunitzadors com a especialista en caixes fortes. Aquest home va complir condemna per homicidi imprudent per atropellar una persona, al districte madrileny d’Arganzuela, que va morir a l’hospital.

Amb aquesta operació, la Policia Nacional ha desarticulat la branca espanyola de l’organització, que també proporcionava passaports covid falsos en diferents països de la Unió Europea.

Les indagacions han permès la detecció i identificació dels líders de l’organització criminal, que operava des de França, les dades de la qual ja han estat posades en coneixement de les autoritats del país.

Personal sanitari implicat

A Espanya, han estat detingudes set persones -sis a Madrid i una a la demarcació de Barcelona- i els agents han constatat fins el moment la inscripció fraudulenta d’unes 1.600 persones al Registre Nacional de Vacunació, només a la Comunitat de Madrid.

Entre els arrestats hi ha cinc homes i dos dones. Una d’elles és argentina de 38 anys i una altra espanyola de 30, a la qual també s'imputen revelació de secrets i accés il·legal a base de dades, ja que és infermera.

Aquesta jove, que va ser captada per la xarxa, introduïa el registre els qui requerien les certificacions falses.

Tots els homes arrestats són espanyols, de 59, 51, 46, 37 i 31 anys. El de 37 anys té 18 antecedents, entre els quals un per un homicidi.

La investigació sobre aquesta xarxa va començar a començaments de gener quan els agents van detectar anuncis que oferien tant proves PCR falses com passaports covid falsificats en grups de caràcter negacionista d’una aplicació de missatgeria instantània.

Integrants de grups criminals o mitjancers d’aquests es van introduir en aquests grups per garantir un "passi de salut" a persones que no estiguessin vacunades.

Pagament en criptomonedes

El pagament que exigia la xarxa a canvi de les certificacions fraudulentes era de 50 euros en el cas d’emetre certificats de proves PCR negatives i quantitats que oscil·laven entre els 200 i 1.000 euros a canvi d’expedir passaports coronavirus en els quals constessin dos o tres dosis de vacunació.

En la majoria dels casos, els integrants de l’organització exigien el pagament en criptomonedes, a través de comptes que havien obert a tercers països per fer més complicat el rastreig per part de les autoritats.

Una vegada que els implicats percebien el pagament, els interessats obtenien el codi QR en el qual constava la pauta de vacunació fraudulenta. Al cap de dos dies podien obtenir el passaport COVID en el qual constava que havien rebut dos o tres dosis.

L’organització hauria creat dos tipus de xarxes clientelars. Una a la qual cobraven al voltant de 200 euros perquè poguessin obtenir el document fraudulent, i una altra, amb més poder adquisitiu, a la qual s’exigia un pagament de 1.000 euros per introduir-les en el registre amb la pauta de vacunació completa.

La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. També se segueixen les indagacions pel possible robatori de claus d’accés al sistema sanitari espanyol.

tracking