SEGRE

El canvi climàtic ja afecta la salut humana

La sequera afavoreix la transmissió d'agents patògens.

Així està afectant ja el canvi climàtic a la salut

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els metges internistes espanyols adverteixen que tant el canvi climàtic com la contaminació ambiental ja influeixen en els pacients.

La contaminació mediambiental suposa un important factor de risc per al desenvolupament o exarcebación de múltiples patologies respiratòries i cardiometabòliques i es relaciona amb fins el 30% de morts per malaltia cardiovascular. A més de perjudicar la salut dels pacients més vulnerables (amb EPOC, càncer de pulmó, etc.) i de causar mal|dany a nivell sistèmic de les persones, no només de les més vulnerables, sinó també de les sanes, que igualment són susceptibles al perjudici de la pol·lució, fins i tot a edats primerenques segons estudis recents.

Respecte al canvi climàtic, se sap que l’augment de temperatura ambiental provoca adaptacions de la mateixa|pròpia fisiologia, per exemple, a la calor i afavoreix l’aparició de noves amenaces externes, com és l’aparició de mosquits, vectors de malalties, que porten malalties desconegudes fins aquell moment en determinades poblacions.

Segons l’informe Lancet Countdown 2021, totes les regions del món es veuen afectades pel canvi climàtic i el seu impacte en la salut està empitjorant en comparació amb dècades passades. La calor extrema, la idoneïtat ambiental i la transmissió de malalties infeccioses és ja un fenomen global. "Les onades de calor afecten directament la població més vulnerable, els majors de 65 anys i els menors d’1 any, en països amb índex de desenvolupament humà alt, mitjà i baix, encara que no es coneix bé el nombre de persones que moren prematurament per la calor extrema", expliquen els experts.

El 2020, el 19% de la superfície terrestre va estar afectada per sequera extrema, la qual cosa va posar en perill la vida de les persones més vulnerables. A més, els canvis ambientals afavoreixen la transmissió d’agents patògens per aire, aigua, aliments i agents vectors.

D’altra banda, els països amb un índex de desenvolupament humà mitjà i alt, tenen les taxes més altes de mort relacionades amb la contaminació de l’aire, un 50% més elevades que els països amb IDH molt alt.

Es calcula que 3.3 milions de morts que ocorren|passen cada any estan relacionades amb la contaminació de l’aire. En el cas dels països amb un índex baix, el problema és la contaminació de l’aire de la llar per no tenir accés a combustibles i tecnologies netes per cuinar, segons Lancet Countdown 2021.

Dins dels canvis ambientals n’hi ha alguns que són producte d’un creixement tecnològic intensiu i descontrolat, que és amenaçador per a la salut directament i, a llarg termini, per a l’entorn, afavorint l’escalfament global i el canvi climàtic. La contaminació atmosfèrica n’afecta més del 90% de la població mundial, amb la presència en l’aire de partícules de diferent mida, amb efectes lesius que repercuteixen tant en el sistema respiratori com en la resta de l’organisme.

Els pacients en més risc de patir els efectes negatius de la pol·lució són els malalts més vulnerables, com passa amb la toxicitat respiratòria a què són especialment sensibles els pacients amb malalties pulmonars prèvies i amb factors de risc, com fumadors i obesos. Però, a més, estudis més recents mostren que les persones sanes també són susceptibles al perjudici de la pol·lució, fins i tot en edats primerenques. A més de la mortalitat derivada de la calor extrema, existeix una associació d’aquest amb: un augment de les morts en persones amb factors fisiològics determinants de causa cardiorespiratòria, cerebrovascular, renal, o metabòlica, per exemple, així com conductes socials relacionades amb el consum d’alcohol i drogues; problemes de salut mental, esdeveniments adversos en l’embaràs i en els naixements; i un increment de les consultes d’Urgències i d’ingressos hospitalaris, i, en conseqüència, dels costos de l’atenció mèdica.

tracking