SEGRE

Part d'un coet d'Space X podria impactar contra la Lluna al març

Un coet Space X.

Un coet Space X.Joel Kowsky / NASA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona etapa d’un coet Falcon 9 d'Space X llançat el 2015 està actualment en trajectòria per impactar a la Lluna, la qual cosa podria passar al març. És el pronòstic de Bill Gray, que escriu el software Project Pluto àmpliament utilitzat per rastrejar objectes propers a la Terra, asteroides, planetes menors i cometes. SpaceX va llançar la seua primera missió a l’espai profund fa gairebé set anys. Després que la segona etapa del coet Falcon 9 completés una encesa prolongada per assolir una òrbita de transferència, l’Observatori Climàtic de l’Espai Profund de la NOAA va començar el seu viatge cap a un punt LaGrange Sol-Terra a més d’un milió de quilòmetres de la Terra, informa arstechnica.com.

En aquell moment, la segona etapa del coet Falcon 9 era prou alta com per no tenir prou combustible per tornar a l’atmosfera de la Terra. També mancava d’energia per escapar-se de la gravetat del sistema Terra-Lluna, per la qual cosa ha estat seguint una òrbita una mica caòtica des de febrer de 2015. A començaments d’aquest mes, Gray va fer una crida als astrònoms aficionats i professionals perquè fessin observacions addicionals sobre la trajectòria de l’artefacte. Amb aquestes noves dades, Gray ara creu que és molt probable que l’etapa superior del Falcon 9 impacti al costat ocult de la Lluna, a prop de l’equador, el 4 de març.

Com l’objecte està donant voltes, és difícil predir amb precisió els efectes de la llum solar que "empeny" l’etapa del coet i, per tant, produeix lleugeres alteracions en la seua òrbita. "Aquests efectes impredictibles són molt petits", escriu Gray. Però s’acumularan entre ara i el 4 de març, i es necessiten més observacions per refinar l’hora i el lloc precisos de l’impacte. Aquesta informació permetrà que els satèl·lits que actualment orbiten la Lluna, inclòs el Lunar Reconnaissance Orbiter de la NASA i la nau espacial Índia Chandrayaan-2, recopilin observacions sobre el cràter d’impacte. Amb la missió LCROSS, la NASA va impactar deliberadament l’etapa superior d’un coet gastat a la Lluna el 2009 amb aquest propòsit. Encara que els científics estan més interessats en comprendre la presència de gel als pols lunars, poder observar el material del subsol expulsat per l’impacte del coet Falcon 9 encara podria proporcionar algunes dades valuoses.

La massa seca de la segona etapa del Falcon 9 pesa unes 4 tones mètriques i hauria d’impactar a la Lluna a una velocitat d’uns 2,58 km/s. És probable que aquesta sigui la primera vegada que una peça de hardware espacial colpeja la Lluna de forma no intencionada. En general, durant les missions interplanetàries, l’etapa superior d’un coet s’envia a una òrbita heliocèntrica, mantenint-la allunyada de la Terra i la seua Lluna.

tracking