SEGRE

Avís de la DGT per als conductors que utilitzen ulleres o lents de contacte

Avís de la DGT per als conductors que utilitzen ulleres o lents de contacte

Avís de la DGT per als conductors que utilitzen ulleres o lents de contacte

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé el 80% de la població de l’Estat espanyol té algun problema visual, segons l’informe La Visión en España 2020. A més, un 30% dels espanyols té, almenys, dos problemes de visió i un 14%, tres. Tenint en compte que a través dels ulls els conductors reben el 80% de la informació durant la conducció, es tracta d’una qüestió important. Els principals trastorns són presbícia (42%), miopia (39%), astigmatisme (39%) i hipermetropia (18%).

En els reconeixements mèdics per obtenir o renovar el permís de conduir, la prime­ra exploració que es realitza al conductor és l’agudesa visual, i en concret la llunyana. Una bona agudesa visual permet ob­servar amb precisió els estímuls visuals de l’entorn viari.

La normativa autoritza a con­duir amb una agu­desa visual binocu­lar de 0,5 (amb o sense correcció); no obs­tant, s'ha d'expli­car al conductor que ha de conduir amb la millor visió que pugui aconseguir, i si aconsegueix una visió superior al 0,5 amb ulleres o lents de con­tacte, encara que no hi estigui obligat, és imprescindible que les utilitzi. A més, en males condicio­nes d’il·luminació (de nit o amb poca visibilitat), l’agude­sa visual es redueix, i és necessari comptar amb una adequada sensibilitat al contrast -habilitat per identificar un objecte i separar-lo del fons en el qual es troba (senyals de circulació, vianants, vehicles)-. Quan la sensibilitat al contrast s’altera cal evitar la conducció des del vespre fins a trenc d’alba.

El percentatge de persones amb altera­cions en la visió nocturna ha augmentat a causa de l'envelliment general de la població. L'enlluernament (pèrdua de visió de curta durada, de 3 a 5 segons, després de l’exposició a una llum més intensa que la il·luminació general) i la discapacitat que produeix, quan el temps per recuperar de nou la visió s’allarga, augmenta amb l’edat, fins i tot en ulls sans. I s’incrementa més en persones amb cataractes i és més freqüent en operats de cirurgia reactiva. Els enlluernaments es produeixen fonamentalment de nit.

La legislació no aborda la visió de prop; tanmateix, és recomanable que qui necessiti aquestes ulleres utilitzi correcció amb lents progressives que permeten veure-hi de prop i ‘llegir’ la informació que es rep des del tauler del cotxe (ve­locímetre, GPS...)

Quant al risc, més rellevant que l’agudesa visual és el camp visual que permet percebre l’escena amb amplitud. Algunes patologies (com retinopaties o degeneració macular) alteren el camp visual, impedint la conducció; però, sense existir patologia, altres circumstancies fan perdre camp visual, com alguns elements de l’estructura del vehicle. Per reduir el seu efecte s’ha de realitzar un ús continu dels retrovisors i incremen­tar els moviments de ro­tació del coll. Aquestes recomanacions –també per als conductors amb visió monocular– i explicar com es redueix el camp visual a mesura que augmenta la velocitat ajudaran a qui té patologies visuals a comprendre la necessitat de viatjar més lentament.

Si a la conducció nocturna se li afegeix l’alcohol no només es veuran afectades les aptituds psicomotrius del conductor, el seu grau d’atenció i el temps de resposta, també es pot alterar la qualitat de la visió. A mesura que augmenta la concentració d’alcohol en sang, disminueix la capacitat de discriminació visual i la capacitat de rebre estímuls visuals perifèrics

Recomanacions de la DGT al conductor amb problemes de visió

  • Utilitzi ulleres o lents de contacte per aconseguir la millor visió al volant.
  • Si té necessitat d’utilitzar ulleres de prop és recomanable que utilitzi unes ulleres progressives per observar millor la informació que rep a través del tauler del vehicle.
  • Unes ulleres de sol que evitin l’excés de llum fan la conducció més comfortable
  • Si nota dificultats per a conduir de nit (no distingeix bé els senyals, no calcula bé la profunditat, etc.), eviti conduir de nit o quan hi hagi males condicions de lluminositat (pluja, boira...). Planifiqui el viatge evitant condicions climàtiques adverses
  • Redueixi la velocitat: a l’augmentar la velocitat es redueix el camp de visió
  • Si pren algun fàrmac que afecta la visió, segueixi els consells del metge i eviti la conducció nocturna.
  • Si l’oftalmòleg, amb motiu d’una exploració, li dilata la pupil·la, no condueixi fins que no passi el efecte de la medicació.
  • Procuri conduir per rutes conegudes i poc freqüentades.
tracking