SEGRE

Sanitat tranquil·litza sobre la subvariant d'òmicron

Un robot d'anàlisi de proves PCR.

Un robot d'anàlisi de proves PCR.ICS Girona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La ministra de sanitat, Carolina Darias, ha assenyalat que l’evidència científica disponible fins el moment indica que la nova subvariant d’òmicron, denominada BA.2, "es comporta semblant" al llinatge que continua sent dominant a Espanya. "Veurem com es comporta BA.2. És en estudi, és incipient a Dinamarca, una mica a l’Índia, una miqueta a Suècia... La informació que tenim, amb tota la prudència, és que es comporta semblant a la BA.1", ha assenyalat en la seua compareixença davant la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats.

Aquest dimecres, la secretària de Salut Pública de la Generalitat, Carmen Cabezas, va avançar que estan realitzant la seqüenciació d’"un o dos casos" de Covid-19 que podrien correspondre a BA.2, que ja s’ha descrit en uns 40 països com Dinamarca, Regne Unit, l’Índia i Noruega, entre d’altres. Cabezas va aclarir que han de realitzar la seqüenciació completa per confirmar els casos però ha advertit que, si s’ha detectat a 40 països, la subvariant també arribarà a Catalunya.

Les publicacions que hi ha actualment sobre aquesta nova subvariant apunten que podria tenir més mutacions que òmicron i sembla que podria ser més transmissible, però no hi ha evidències que tingui una gravetat més gran ni una capacitat més gran d’escapar a les vacunes. A més, té una "complicació afegida" respecte a la variant òmicron i és que no té la deleció al gen S, el que segons Cabezas permetia saber ràpidament si es corresponia o no a òmicron en realitzar una prova PCR.

Sobre l’evolució de la pandèmia i la preponderància d’òmicron, la ministra ha apuntat que la situació actual "no és igual a la d’onades anteriors", a causa que aquesta variant és més trasmisible però també genera menor gravetat de casos. Així, ha defensat la necessitat de "continuar adaptant les estratègies a la situació epidemiològica en cada moment".

Darias ha celebrat un "alentiment" en la velocitat de creixement de casos en l’última setmana, que es podria correspondre a una "estabilització i fins i tot un descens en la incidència". "Les característiques són diferents de les d’onades anteriors. Malgrat les altes incidències, que són fins set vegades superiors a fa un any en la tercera onada, els indicadors de gravetat són sensiblement inferiors", ha ressaltat. La ministra ha responsabilitzat d’aquest extrem a les vacunes, posant-ne com a exemple que en majors de 80 anys el risc d’infecció és 12 vegades superior si no estàs vacunat, el d’hospitalització deu, el d’UCI 16 i el de mort fins a vint. "Les dades són concloents, posen de manifest el poder de les vacunes. Parlen per si soles", ha postil·lat.

tracking