SEGRE

Quina relació hi ha entre el covid 19 i el consum de vi?

Imatge d'arxiu de diverses copes de vi.

Imatge d'arxiu de diverses copes de vi.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi recent elaborat pel Shenzhen Kangning Hospital de la Xina ha revelat dades rellevants respecte a losposibles vincles entre el consum d’alcohol i les taxes d’infecció i mortalitat per covid. L’estudi es va dur a terme entre 473.957 persones amb una edat mitjana de 69 anys, de les quals 16.559 estaven contagiats per coronavirus. El total de participants es dividia en tres grups: no bevedors, exbevedors i bevedors.

Els resultats de la investigació mostren que les persones que beuen més de cinc vasos a la setmana tenien un risc un 17% menor de contreure el virus. Els experts creuen es deu al contingut de polifenols, que podrien inhibir l’efecte de virus com la grip i les infeccions relacionades amb les vies respiratòries. Els bevedors de vi blanc que consumeixen entre un i quatre vasos a la setmana tenien un 8% menys de risc de contreure el virus en comparació amb els no bevedors.

El mateix estudi assenyala, tanmateix, que els bevedors de sidra i cervesa tenen entre un 7% i un 18% més de possibilitats d’encomanar-se de covid, independentment dels vasos que beguin a la setmana. Sense distingir el tipus de beguda, quan s’associa el consum d’alcohol en general amb el risc de patir coronavirus, s’observa que qui més quantitats consumeix d'etanol, més probabilitats tenen d’infectar-se amb aquest virus.

Els investigadors van explicar que els polifenols, que inclouen tanins y flavanoles al vi, poden prevenir el virus adherint-se a les cèl·lules humanes. De fet, els tanins al vi podrien inhibir l’activitat de dos enzims clau dins del virus.

Uns resultats 'en quarentena'

No obstant, després d’un seminari sobre el tema amb el professor de nutrició de la Universitat Alemanya de Prevenció i Gestió de l’Atenció Sanitària, el doctor Nicolai Worm, sembla que cal anar amb compte en considerar els resultats d’un estudi d’aquest tipus, 'va ser un estudi 'in vitro'' basat en estudis de laboratori, a diferència dels ''in vivo''', molt més precisos, basats en resultats d'humans infectats ''', explicava el doctor.

Respecte a aquests resultats, que mostren que els polifenols, flavanols i proantocianidines en el raïm i el vi van impedir que el virus SARS-CoV-2 s’adherís a les cèl·lules humanes, va dir que les conclusions d’aquest estudi no poden extrapolar-se als humans.

En altres paraules, per a Nicolai, l’evidència no era 'suficient’' fins que l'estudi es repeteixi amb animals i humans, i abordi la causa de la pandèmia actual. En conseqüència, la seua conclusió va ser que encara no s’ha realitzat un estudi apropiat per demostrar que els polifenols al vi funcionen contra el covid 19 en humans.

Tanmateix el doctor va estar d’acord que hi havia possibilitats que els tanins del vi poguessin ser beneficiosos per prevenir infeccions quan es tracta d’altres virus, ja que alguns estudis en animals han demostrat que aquests fenols podrien bloquejar un enzim al virus de la grip.

Així mateix, "el vi negre brinda beneficis addicionals a altres begudes alcohòliques probablement a causa del seu contingut polifenòlic més gran, en disminuir la pressió arterial, inhibir l’oxidació de partícules de lipoproteïnes de baixa densitat i d’altres efectes favorables sobre l’estat redox cel·lular, millorar la funció endotelial, inhibir l’agregació plaquetària, reduint la inflamació i l’adhesió cel·lular i activant les proteïnes que prevenen la mort cel·lular".

Malgrat tot, es pot recordar que encara que el recent estudi assenyali que el vi negre protegeix davant del covid no s’aconsella el seu consum amb aquesta finalitat, sinó al contrari sempre és recomanable evitar o reduir al màxim la ingesta d’alcohol per protegir la salut i cuidar les defenses de l’organisme. De fet, molts experts neguen la seua capacitat per protegir davant el covid 19 i ho assenyalen com a factor de risc per a la pneumònia.

tracking