SEGRE

Per què tinc més fred als peus que a la cara?

La temperatura canvia notablement en el primer metre i mig

Per què tinc més fred als peus que a la cara?

Per què tinc més fred als peus que a la cara?SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sovint quan fa fred trobem que tenim els peus glaçats mentre que la resta del cos detecta una temperatura més agradable. Això, que pot tenir la raó, de fet, en el calçat que portem, té també una explicació meteorològica que fa que la temperatura que tinguem a la sola de la sabata sigui radicalment diferent de la que tenim a la cara.

Segons explica el portal web de Betevé, el primer que cal diferenciar és que la temperatura mínima que marquen els observatoris meteorològics i la majoria d’estacions meteorològiques és una temperatura mínima situada a 1,5 m d’altura. Però, per a algunes activitats econòmiques, com l’agricultura, és important saber quina és la temperatura més avall, fins als 0 cm o, fins i tot, també per sota terra, per saber fins a quin punt la planta nota les inclemències del fred. Per tant, tenir els peus glaçats és, sovint, una realitat meteorològica.

Aquest mateix mes de gener l’Observatori Fabra ha arribat a anotar gairebé 7 ºC de diferència entre la temperatura mínima a nivell de terra i la que marcava l’estació. Això va passar el dia 3, amb 12,2 ºC de mínima i 5,6ºC a 0 cm i un total de 6,6 ºC de diferència. Però no va ser exclusiu d’un dia, sinó que és un fenomen molt recurrent. Així, després d’un inici de gener amb temperatures molt altes, el descens tèrmic va portar el termòmetre situat a nivell de terra fins a valors sota zero.

Aquesta mateixa setmana, dilluns, els -0,4 ºC que hi havia a 0 cm contrastaven amb els 5,6 ºC de temperatura mínima oficial. 6 ºC de diferència entre la cara i els peus que bé poden justificar que tinguem la sensació de peus gelats.

La causa d’aquesta gran diferència entre el terra i 1,5 m es deu bàsicament a dos factors: el refredament radiatiu i la inversió tèrmica. En nits serenes i mancades de vent el terra perd l’escalfor que ha pogut emmagatzemar durant el dia per irradiació. Això fa que el sòl i la superfície dels objectes perdin calor amb celeritat i es refredi la capa d’aire més propera. És així com tenim més fred com més a prop de terra. A més a més, sovint trobem una capa d’inversió tèrmica molt propera a terra que fa que l’aire fred, més pesat, quedi estancat als llocs més fondos.

tracking