SEGRE
Calçots a la brasa.

Els beneficis de menjar calçots

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El calçot és un vegetal amb una aportació energètica molt baixa, només 35 kcal per 100 g. Es tracta d’un aliment molt ric en aigua i fibra, i amb unes quantitats mitjanes de vitamines i minerals.

A més, part del seu contingut está format d'aigua, fibra, minerals i vitamines. És per això que un dels beneficis del calçot és que amb prou feines aporten greixos, igual com els porros i les cebes. El calçot cru és un 90% aigua, pel que ens ajuda a hidratar-nos i depurar-nos, sense aportar-nos greixos ni calories.

La ceba sempre ha estat un aliment fonamental per al bon funcionament de l’organisme, pel que, el calçot, com els altres tipus de cebes, té una gran quantitat de ferro, calci, fòsfor i magnesi, i una important quantitat de vitamines B, C i E.

El calçot també es caracteritza per ser fàcil de digerir, ajudant a regular el trànsit intestinal. Un altre dels beneficis del calçot és que ajuden a baixar el colesterol i els nivells de triglicèrids en sang, pel que afavoreixen i garanteixen una correcta pressió sanguínia.

L'estacionalitat del calçot comença el mes de novembre i s’allarga fins la primavera, per la qual cosa durant aquells mesos és quan podem disfrutar de les propietats probiòtiques d’aquest aliment.

Els 4 principals beneficis per a la salut dels calçots

  • Antioxidant: pel seu contingut en flavonoides i polifenols, unes substàncies que contraresten l’efecte dels radicals lliures. Aquest efecte ha estat motiu d’un estudi específic per part de la UPC que demostra que tant la ceba com el calçot tenen continguts elevats en polifenols, que contribueixen a reduir l’efecte oxidatiu dels radicals lliures que donen lloc a l’envelliment cel·lular.
  • Antisèptics i detox: la seua riquesa en sulfurs (derivats del sofre) ens purifica, perquè elimina els metalls pesants i els paràsits, i ajuda a millorar el metabolisme de les proteïnes i els aminoàcids.
  • Antibiòtics naturals: netegen les artèries i retarden el creixement de virus, fongs|bolets, bacteris i altres organismes patògens que proliferen quan la dieta no està ben equilibrada o ens veiem exposats a situacions difícils, com sol ocórrer|passar durant l’hivern. Per aquesta raó els calçots es consideren antibiòtics naturals.
  • Milloren la circulació sanguínia: Els components del sofre dels calçots milloren la circulació sanguínia, fins el punt que s’utilitzen per millorar malalties com la hipertensió, l’arterioesclerosi, l’angina de pit i altres de relacionades amb la mala circulació.
tracking