SEGRE

NEDGIA COMARQUES DE LLEIDA

El 44% del consum de gas del Segrià podria ser d'origen renovable

Un estudi publicat per la Fundació Naturgy demostra el potencial de producció de biogàs i biometà a la comarca lleidatana

Granja de Balaguer on es produeix gas renovable.

El 44% del consum de gas del Segrià podria ser d'origen renovable

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada vegada és més freqüent a Europa i al món la producció de gas renovable. Un combustible equivalent al gas natural actual però generat a partir de recursos renovables, com per exemple la biomassa, els residus orgànics de les depuradores, agroramaders...; per tant, neutre en emissions de CO2 i per això considerat un gas verd o net. A Espanya hi ha un elevat potencial per al desenvolupament de projectes de producció de biometà, un tipus de gas renovable, d’entre 122-137 TWh segons assenyalen diferents estudis, un dels més grans de tot Europa, i amb potencial per cobrir gairebé el doble de la demanda domesticocomercial actual.

A la ciutat de Lleida, el potencial de producció de biometà podria cobrir el 12,6% de la demanda actual de gas natural, o el 100% del consum de la seua flota d’autobusos municipals, reduint al seu torn les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI) corresponents al gas natural en un 29,6%.

Aquesta és una de les conclusions de l’informe El potencial del biometà en una ciutat de referència: Lleida, que ha estat elaborat pel professor emèrit d’Enginyeria Ambiental de la Universitat Politècnica de Catalunya Xavier Flotats i publicat per la Fundació Naturgy.

Quan l’anàlisi s’amplia a tota la comarca del Segrià, la producció de biometà podria arribar a cobrir el consum de gas natural en un 44,1% i reduir les emissions GEI fins al 62,9%.

L’estudi realitzat mostra un potencial considerable tant pel que fa a l’aportació energètica del biometà com a la reducció d’emissions. És necessària una visió global quant a infraestructures, àrees geogràfiques, desenvolupament tecnològic necessari, implicació del ciutadà..., però és una oportunitat rellevant en el procés de transició energètica que incorpora diversos sectors de manera transversal, solucionant tant problemes energètics com de gestió de residus.

Projectes concrets

Des del 2020, Nedgia Catalunya injecta biometà a les xarxes de distribució de la província de Lleida. La companyia distribuïdora de gas va construir prop de 2 quilòmetres de nova xarxa per connectar les installacions de la societat Desimpacte de Purins d’Alcarràs, propietat de l’empresa IGNIS, a la xarxa.

Gràcies a la connexió a la xarxa de gas natural, la planta de purins d’Alcarràs on es genera biometà disposa des d’aleshores del subministrament d’una energia neta i eficient de forma directa i contínua, per produir electricitat.

La mateixa empresa Nedgia Catalunya vehicula també 30 GWh de gas renovable a l’any a la seua xarxa de distribució de Lleida després que el 2020 firmés un contracte amb l’empresa Torre Santamaría, que produeix biometà a partir dels residus orgànics de la seua granja a Balaguer.

Així, el gas renovable generat en aquest emplaçament i injectat anualment a la xarxa suposa un estalvi en emissions de 6.000 tones de CO2, equivalent a la plantació de 12.000 arbres. La producció de biometà a les instal·lacions de Torre Santamaría, projecte en què participa al costat de Grup Lactalis i AXPO, es realitza a partir de residus orgànics generats per les vaques s que és enriquit després d’un procés de descomposició i d’enriquiment per convertir-lo en gas renovable.

Ambdós projectes situen Nedgia Catalunya com a empresa pionera i referent en la injecció de gas renovable a les nostres xarxes de gas. Segons els experts, les infraestructures de distribució de gas són determinants en el procés de descarbonització de la nostra economia ja que hi podrà circular no només biometà, sinó també hidrogen en un futur.

Economia circular

El biometà és el vector energètic que més contribueix a l’economia circular, ja que el mateix residu (orgànic, ramader...) es converteix en recurs. A més, té una petjada de carboni negativa si es considera tota la cadena de producció, per la qual cosa juga un paper fonamental en la descarbonització de l’economia i en la lluita contra el canvi climàtic.

Aprofitar l’elevat potencial existent de producció de gasos renovables és un repte per a la nostra societat, que els experts confien assolir mitjançant mecanismes com un full de ruta del biometà amb objectius d’injecció, un sistema integrat de garanties d’origen, iniciatives de col·laboració publicoprivades, una major agilitat en la tramitació d’infraestructures necessàries per al desenvolupament de gasos renovables, així com incentius per a projectes de R+D relacionats amb aquestes tecnologies.

Planta de purins d'Alcarràs.

El 44% del consum de gas del Segrià podria ser d'origen renovable

tracking