SEGRE

CULTURA ART

Solsona restaura grafitis i incisions del segle XVII

Van aparèixer a les golfes d'un edifici del nucli antic || Ocupen 18 metres quadrats i es trobaven en un estat pràcticament ruïnós

La restauradora Violant Bonet treballant sobre les inscripcions.

La restauradora Violant Bonet treballant sobre les inscripcions.AYUNTAMIENTO DE SOLSONA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La futura Illa Cultural de Solsona integrarà un conjunt patrimonial insòlit del segle XVII. Es tracta d’una sèrie de grafitis i incisions que van aparèixer a les golfes de l’edifici de Cal Metge Solé, del segle XV, i recentment s’han restaurat per encàrrec de l’ajuntament, ja que el seu estat de conservació era pràcticament ruïnós. Segons el consistori, malgrat que per a la interpretació del significat seria necessari l’informe d’una persona experta, algunes de les inscripcions s’associen a mesures pròpies de collites.

L’obra restaurada es troba en una paret de 18 metres quadrats de superfície i la integren incisions sobre guix de gruixos d’entre un mil·límetre i un centímetre de profunditat. Abunden inscripcions de dates que discorren entre 1635 i 1690.L’ajuntament de Solsona explica en un comunicat que en el conjunt patrimonial es troben també grups de línies paral·leles, que estan acompanyades d’una creu. També n’hi ha amb lletra gòtica, moltes de les quals són noms propis, creus, fletxes i altres dibuixos.

Algunes dates i paraules semblen fetes amb certa habilitat executiva, mentre que d’altres podrien ser intents de còpia de persones que potser no sabien escriure, segons explica la restauradora de béns culturals que ha executat la consolidació i restauració del conjunt, Violant Bonet. També s’han identificat paraules aïllades escrites amb carbonet o guix

Abunden dates d’entre 1635 i 1690 i grups de línies paral·leles amb altres dibuixos com creus

Segons subratlla Violant Bonet, “aquests grafitis mai no havien estat restaurats i només presentaven alguns reforços amb guix en zones esquerdades”. Precisament per això es considera aquest conjunt “un testimoni excepcional conservat in situ des del segle XVII sense haver estat intervingut anteriorment”.

La restauradora també remarca la “concentració d’inscripcions i les dimensions, que són destacables”, així com “la gran mestria d’algunes inscripcions i numeracions”.L’actuació de la seua consolidació ha tingut un cost de 14.520 euros.

tracking