SEGRE

FESTES CELEBRACIONS

El Brut i la Bruta inauguren el Carnaval

Amb una sàtira d'una última missa de l'exbisbe de Solsona Xavier Novell a Torà || La pluja va obligar a traslladar el muntatge al pavelló si bé després va celebrar la rua pels carrers

Els gegants de mans lliures de la factoria Casserres de Solsona van entretenir els més joves, que van omplir el pavelló per protegir-se de la pluja.

Els gegants de mans lliures de la factoria Casserres de Solsona van entretenir els més joves, que van omplir el pavelló per protegir-se de la pluja.X.S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La festa del Brut i la Bruta de Torà va inaugurar ahir dissabte les celebracions dels carnavals a Lleida. Ho van fer amb un muntatge satíric ambientat en una missa de comiat de l’exbisbe de Solsona Xavier Novell a la població. Cinc actors locals sota la batuta d’Arnau Torreguitart en el paper de bisbe, van desgranar la marxa del bisbe contrastant el conservadorisme en la seua època com a bisbe amb els incompliments religiosos en els seus últims dies.

Després, des de l’altar improvisat van ploure crítiques contra el consistori que “sent el poble de l’empresa d’il·luminació Leds-C4, no tingui llums als carrers”, i contra totes les entitats locals ja que, segons l’improvisat bisbe, només es manté en auge l’equip femení de pàdel format per 20 dones. Després del pregó van sortir a ballar amb la música d’un violí el Bonic i la Bonica, encarnats per David Vendrell i Núria Riera; i el Brut i la Bruta amb els ballarins Carles Font i Carme Santamaria. Després d’ells van prendre la sala els sis gegants de mans lliures de la factoria Casserres de Solsona: el Brut, la Bruta, el Bonic, la Bonica, el Sergentet i el Breu Constantí, fets a imatge de persones entranyables de la localitat del Llobregós que van fer gaudir de valent els més de mil participants que van viure la 33 edició de la festa també coneguda amb el nom de la Llordera.L’amenaça de pluja durant la jornada va obligar a traslladar el pregó al pavelló polivalent, si bé després es va fer la tradicional cercavila fins a la plaça de la Font.

La festa del Brut i la Bruta està documentada des de l’any 1750. Té una dansa i personatges propis formats per dos parelles. Una parella, el Bonic i la Bonica, la ballen correctament; i l’altra parella, el Brut i la Bruta, s’ocupen de destorbar els dansaires.

Es va perdre amb la Guerra Civil fins que un grup de joves la va recuperar el 1990.La celebració va començar al matí amb el carnaval infantil. Aquest any, l’associació del Brut i la Bruta va celebrar el 25 aniversari del bateig del gegant de la Bonica. El Brut i la Bruta marquen tradicionalment l’inici dels carnavals a Lleida.

La celebració acaba a la nit amb un ball de disfresses. Durant la festa s’entreguen també els premis del concurs d’engalanament de balcons que enguany tenia com a lema Torà 3.0. Va guanyar el premi un grup de veïnes de la plaça del Pati.

Els gegants de mans lliures de la factoria Casserres de Solsona van entretenir els més joves, que van omplir el pavelló per protegir-se de la pluja.

Els gegants de mans lliures de la factoria Casserres de Solsona van entretenir els més joves, que van omplir el pavelló per protegir-se de la pluja.X.S.

tracking