SEGRE

RELIGIÓ ART

Un regal 'misericordiós' per a Vinaixa

Una confraria de Tarragona, devota de la Divina Misericòrdia, dona un dels sis quadres que el bisbe Pujol va beneir el 2016 || Recrea l''aparició' de Jesucrist a la monja Faustina Kowalska el 1931

La imatge de Jesucrist, portada per mossèn Borja Martín, en el moment d’arribar dissabte passat a l’església de Vinaixa.

La imatge de Jesucrist, portada per mossèn Borja Martín, en el moment d’arribar dissabte passat a l’església de Vinaixa.JUAN PATAU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El poble de Vinaixa va celebrar dissabte passat l’arribada d’un quadre molt especial. Es tracta d’una de les sis làmines del Jesucrist de la Divina Misericòrdia que el bisbe de Tarragona, Jaume Pujol (nascut a Guissona), va beneir el 2016, declarat Any de la Misericòrdia. L’obra, que des del cap de setmana passat llueix en una capella de l’església de Vinaixa, va ser regal d’una germandat de Tarragona.

La peça mostra la imatge de Jesucrist amb un cor del qual emanen rajos de color blau pàl·lid i vermell, que recorden l’aigua i la sang, com a símbols del perdó pels pecats de la humanitat. De fet, és la rèplica de la visió que va tenir la religiosa polonesa Faustina Kowalska, que va dir que se li va aparèixer Crist el 22 de febrer del 1931. Més de mig centenar de devots es van reunir dissabte a l’església de Sant Joan Baptista de Vinaixa per donar la benvinguda a l’obra, que podrà ser admirada en una capella adossada al temple.

“Feia més d’un any que buscàvem aquesta il·lustració i l’hem trobat amb aquest regal tan únic”, va explicar Isabel Fort, que forma part del consell parroquial de Vinaixa. “Amb prou feines té valor material, però sí espiritual”, va argumentar una altra responsable, Cristina Pelegrí. La principal artífex d’aquest regal va ser Gloria de Chopitea, delegada de l’Apostolat de la Divina Misericòrdia de Tarragona.

Es dona la circumstància que De Chopitea va conèixer mossèn Enric Inglés, el rector que entre 1975 i 1990 va organitzar a Vinaixa les Nits de Maria cada 15 d’agost (vegeu el desglossament). “Va ser la providència la que va fer que la parròquia de Vinaixa s’atansés a mi per demanar-me el quadre”, va dir Gloria de Chopitea. Només hi ha cinc làmines més, algunes de repartides entre la ciutat de Tarragona i la Selva del Camp.

“Només ens en queda una, tot i que de moment esperem que sorgeixi altre cop la providència per conèixer el seu destí”, va concloure. En l’acte de benvinguda de dissabte, l’actual sacerdot de Vinaixa, mossèn Borja Martín, després d’oficiar missa a la nau central de l’església, va traslladar el quadre al seu lloc definitiu a la capella adjacent. A la cita, a més dels membres de l’apostolat de Tarragona, van assistir també alguns de la ciutat de Lleida, així com fidels arribats de la Selva del Camp i nombrosos veïns del poble.

El quadre decora des de dissabte la capelleta de mossèn Enric

La capella que acull ara aquest quadre beneït és coneguda com la capelleta de mossèn Enric. Va ser aquest mateix rector que la va construir a partir de la rehabilitació d’un vell magatzem annex a l’església. La capella està des d’aleshores dedicada a la Mare de Déu Miraculosa, que celebra la festivitat cada 27 de novembre.

Mossèn Enric és una figura molt recordada a Vinaixa al ser l’organitzador de les anomenades Nits de Maria (el mateix 15 d’agost) en què se solien congregar milers de pelegrins per adorar la Verge, al més pur estil de Lourdes.

tracking