SEGRE

Aquests són els supermercats que més han apujat els preus

Les principals cadenes de supermercats han apujat els preus un 9,4%

Imatge d'arxiu d'un supermercat a Lleida.

Imatge d'arxiu d'un supermercat a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les principals cadenes de supermercats han apujat els preus un 9,4% l’últim any, però la meitat d’aquesta escalada s’ha produït en els últims tres mesos. Són les dades que es desprenen d’un informe de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) que ha seguit l’evolució durant diversos mesos els preus de 156 productes en les botigues online d’Alcampo, Caprabo, Carrefour, Condis, Dia, El Corte Inglés, Eroski, Hipercor i Mercadona. D’aquests productes, 107 eren de marca de fabricant, 28 de marca blanca, la pròpia de l’establiment i 21 de productes frescos (fruites i verdures, carns i peixos)

L’OCU va recollir les dades es van recollir de forma trimestral des del 20 de desembre de 2020 fins el 8 de març de 2022 i ha comparat el valor de la cistella de la compra a cada cadena el 20 de desembre de 2020 amb el seu valor el març de 2022, constatant pujades de preus de gairebé un 10% de mitjana|mitja.

Encara que les pujades són força paral·leles, la més iimportant és la de Mercadona (11,9%) que, juntament amb Eroski i Alcampo, acumulen pujades superiors al 10%. El repunt de Mercadona, apunta l’OCU, possiblement està relacionat amb el gran pes de la marca blanca entre el seu assortiment de productes. Les altres cadenes es mouen entre el 8,5 % de Dia i el 9,9 % d’Hipercor.

Les pujades van ser més moderades fins desembre de 2021 i s’han accelerat en el primer trimestre de 2022, pels efectes de la guerra a Ucraïna, l’encariment dels carburants i l’atur en els transports.

En els últims 12 mesos, des de març de 2021 a març de 2022, són Carrefour amb un 12,1% i Mercadona amb un 11,4% les cadenes que més han pujat. A El Corte Inglés i Hipercor la pujada ha estat menor: el 7,7%. No obstant, tant Mercadona com Carrefour continuen mantenint-se entre les cadenes nacionals més barates, juntament amb Alcampo.

Les pujades afecten al 84% dels productes analitzats per l’OCU i es nota especialment en els preus dels aliments. Entre els més afectats destaquen els olis (34%), els peixos (16%), els aliments envasats (11%) i els lactis (11%). Si aquests preus es mantenen, suposaran un increment de més de 500 euros a l’any a la cistella de la compra per a una família mitjana.

tracking