SEGRE

Quatre països acusen Eurovisió de falta de transparència per anul·lar puntuacions

Els representats de Romania a Eurovisió.

Quatre països acusen Eurovisió de falta de transparència per anul·lar puntuacionsRTVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys quatre països han acusat de falta de transparència a la Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora del festival, per anul·lar la seua puntuació al·legant haver detectat irregularitats en els vots de sis jurats professionals. En concret, Romania, Geòrgia, Montenegro i Azerbaiyan han demanat explicacions als organitzadors d’Eurovisió per la decisió comunicada en el transcurs de la final de dissabte a Torí, segons la qual es procedia a reemplaçar els resultats pels calculats per un algoritme, després d’haver detectat certes "irregularitats" en la votació.

Segons ha denunciat la televisió romanesa en un comunicat, el portaveu del jurat romanès, Edei Marcus, no va poder comunicar directament la puntuació com estava previst i assegura que la votació va ser modificada sense justificació. TVR ha explicat que el jurat romanès va atorgar la seua puntuació màxima –12 punts– a Moldàvia, valoració que UER va modificar en favor d’Ucraïna. "TVR ha sol·licitat als organitzadors que ens proporcionin oficialment les raons concretes per les quals va reemplaçar la valoració del jurat romanès per una de calculada de manera no transparent", recull el comunicat de la televisió romanesa, que adverteix que està disposada a "prendre mesures" en funció de les explicacions que els facilitin els organitzadors del certamen.

Per la seua part, Geòrgia també ha denunciat els canvis en la puntuació del seu jurat després d’atorgar 12 punts a Ucraïna que van passar a afegir-se al marcador del Regne Unit. L’emissora pública Georgian Public Broadcaster ha precisat a més que la delegació georgiana no tenia interès a "manipular" els resultats de la competència, ja que el representant del seu país "lamentablement", no va passar a la fase final. Considera, no obstant, de "fonamental importància" per al jurat nacional aconseguir 12 punts per a un "digne concursant, que en aquest cas era el representant d’Ucraïna, que va obtenir una contundent victòria." Georgian Public Broadcaster ha assegurat que roman en "comunicació activa" amb la Unió Europea de Radiodifusió per conèixer l’explicació oficial del succeït.

Igual com en el cas de Romania i Geòrgia, els vots del jurat professional de l’Azerbaidjan van ser anunciats pel representant de l’UER, que va atorgar 12 punts al Regne Unit, en comptes d’a Ucraïna com la televisió pública d’aquest país assegura en un comunicat que va succeir.

La Companyia de Radiodifusió Pública de l’Azerbaidjan ha lamentar l’incident i ha enviat a l’organització d’Eurovisió la llista dels països votats pel seu jurat professional, segons la qual Ucraïna hauria rebut els 12 punts. "Als organitzadors se’ls va enviar immediatament una carta oficial que deia que publicaríem en viu els vots del nostre jurat i després d’això se’ns va informar sobre irregularitats relacionades amb la votació de sis països durant les semifinals de dijous, inclòs l’Azerbaidjan, però no se’ns va proporcionar cap informació des de dijous fins el dia de la final", ha informat la televisió pública ITV en un comunicat recollit pel digital 1News. ITV espera una resposta oficial en relació amb el succeït i, en funció d’això, preveu fer nous passos. "Esperem que la situació que s’ha presentat es resolgui aviat, i es mantingui l’equitat", ha afegit.

El quart país que ha demanat explicacions ha estat Montenegro. La televisió pública RTCG ha garantit que la votació del jurat es va dur a terme en un "procediment regular" que va ser "degudament certificat" per la qual cosa "no veuen raó per sospitar de l’existència de cap irregularitat". L’equip d’Eurovisió RTCG assenyala que informarà el públic com més aviat millor sobre tota la informació que rebi per part de l’UER.

tracking