SEGRE

Trampes a Eurovisió?

L’organització del Festival anuncia que ha recalculat i substituït els vots de 6 països per “patrons de votació irregulars”

La representant espanyola, Chanel, ahir durant la seua actuació a la final d’Eurovisió.

La representant espanyola, Chanel, ahir durant la seua actuació a la final d’Eurovisió.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre els països anunciaven els vots dels seus jurats professionals a la final de Eurovisió 2022 celebrada dissabte passat, la Unió Europea de Radiodifusió va emetre un comunicat indicant que havia substituït els vots de sis d'aquests jurats per "patrons de votació irregulars". L’organització va informar que els havien detectat “després del segon assaig general de la segona semifinal” i, per “complir les normes de votació del festival”; van optar per “calcular” les seues puntuacions “partint dels resultats d’altres països amb registres de votació similars”.

Atesa la gravetat i importància dels fets, l’UER conclou que "es pren molt seriosament qualsevol intent sospitós de manipular la votació en Eurovisió i té dret a eliminar els esmentats vots d’acord amb les Normes Oficials de Votació, independentment de si és probable que els esmentats vots influeixin en els resultats i/o el resultat de la votació.”

Aquest fet va afectar, segons informa la premsa estrangera, Azerbaidjan, Geòrgia, San Marino, Polònia, Montenegro i Romania. El comunicat de l’UER no va especificar els seus noms, però la seua absència en el desglossament de les dades del televot compartit en la seua pàgina web l’ha deixat clar. Pel que sembla, el motiu concret de la penalització seria que haurien acordat votar-se entre si. De moment, l’UER no ha tornat a pronunciar-se sobre el tema.

Però les cadenes públiques dels països assenyalats no estan d’acord amb les acusacions. La televisió romanesa TVR afirma que haurien donat la seua màxima puntuació als representants de Moldàvia, i no a Ucraïna com va acabar passant. De la mateixa manera, assenyalen que “a la presentadora no se li va permetre entrar en la retransmissió oficial per comunicar els resultats”. En la mateixa línia s’ha pronunciat la RTCG de Montenegro, que també han demanat explicacions a l’UER i defensen que “no hi ha motius per sospitar de cap irregularitat”. En el seu cas, no han concretat a qui volien atorgar els seus 12 punts, que a la final van ser concedits a Sèrbia.

Per la seua part Narmin Salmanova, la portaveu del jurat de l’Azerbaidjan ha afirmat que els 12 punts del seu país havien de ser per a Ucraïna i no per al Regne Unit. "No van fer la connexió”, ha publicat, “no ens van deixar dir la veritat”. Segons escriu, “la Televisió Pública de l’Azerbaidjan declara oficialment que durant la final, l’organització va donar resultats falsos”.

Helen Kalandadze, portaveu de Geòrgia, també s’ha manifestat: “He de ser molt clara sobre el que sigui que va passar ahir a la nit. Era davant la càmera esperant el meu torn per anunciar amb orgull que els nostres 12 punts eren per a Ucraïna”. Però els vots van anar a parar al Regne Unit.

La substitució de les puntuacions dels esmentats països no va ser l’únic contratemps que va tenir lloc durant les votacions. La policia italiana va aconseguir frustrar diversos atacs cibernètics llançats per un grup prorús en diferents moments del festival.

tracking