SEGRE

Educació sexual obligatòria i baixes específiques, algunes claus de la llei de l'avortament

La píndola de l’endemà es distribuirà gratuïtament als centres de salut

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una sessió de control al Govern espanyol.

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, en una sessió de control al Govern espanyol.Europa Press

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’avantprojecte de la llei de l’avortament que ha estat aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres contempla la distribució gratuïta de la píndola de l’endemà als centres de salut, així com en els serveis de salut sexual i reproductiva. Segons han informat fonts d’Igualtat, entre les novetats que inclou la llei de l’avortament es troba l’accés gratuït a aquest anticonceptiu d’emergència, que en el dia d’avui es pot comprar sense recepta a les farmàcies a un preu d’al voltant de 20 euros i que algunes comunitats ja prescriuen de forma gratuïta als centres de salut.

L’anticoncepció ocupa un capítol especial de la nova llei impulsada pel Ministeri que dirigeix Irene Montero, que estableix que les píndoles anticonceptives d’última generació tornaran a estar cobertes per la Seguretat Social, després que la sanitat pública deixés de finançar algunes d’elles el 2013 després d’anys incloses al catàleg. També es promouran els mètodes d’anticoncepció masculina, perquè aquesta no sigui només una responsabilitat de les dones.

EDUCACIÓ SEXUAL OBLIGATÒRIA

Igualtat posa el focus en l’educació sexual i estableix la seua obligatorietat en les principals etapes educatives. Per a això, es formarà en educació sexual i menstrual a professors i també a funcionaris de presons i treballadors públics. En l’àmbit escolar, la llei preveu el repartiment de forma gratuïta de mètodes barrera d’anticonceptius en centres educatius vinculat a campanyes sobre educació sexual (una cosa que també es farà en centres socials i penitenciaris). Es crearan centres públics d’atenció especialitzada en salut sexual i reproductiva i una línia d’atenció telefònica.

LA LLEI GARANTEIX L’AVORTAMENT EN LA SANITAT PÚBLICA

La nova llei garantirà l’avortament en la Sanitat Pública i posa especial èmfasi en la proximitat del domicili de les dones amb l’objectiu d’acabar amb els desplaçaments a centenars de quilòmetres que cada any realitzen centenars de dones per interrompre el seu embaràs. L’avantprojecte del Govern espanyol elimina les tres jornades de reflexió fins ara obligatori i l’entrega d’informació sobre les alternatives i ajuts en el cas de seguir endavant amb l’embaràs, tret que la dona ho sol·liciti.

La llei garantirà l’objecció de consciència com un dret individual i serà regulada de la mateixa manera que en la Llei d’Eutanàsia per garantir que sempre hi hagi personal disponible per a la Interrupció Voluntària de l’Embaràs. En aquest sentit, la norma deixa clar que qui es declari objector, ho serà tant en la sanitat pública com en la privada. Amb aquesta llei, les dones d’entre 16 i 17 anys podran interrompre voluntàriament el seu embaràs sense necessitat de cap permís i les dones que se sotmetin a un avortament tindran dret a una baixa incapacitant, mentre s’incorpora la provisió d’assistència i acompanyament integral i especialitzada en els casos d’interrupció de l’embaràs.

BAIXA PER REGLES DOLOROSES FINANÇADES PER L’ESTAT

Quant a la salut menstrual, per primera vegada una llei li dedica un apartat amb mesures com una baixa específica per a les dones que tinguin regles molt doloroses i incapacitants que serà finançada 100 % per l’Estat. Als instituts, presons, centres de la dona, centres cívics, centres socials, organismes públics, etc, es repartiran gratuïtament productes com tampons, compreses o copes menstruals amb l’objectiu d’acabar amb la pobresa menstrual. Quant a la maternitat, es fomentaran les bones pràctiques en totes les etapes de l’embaràs, especialment, en el part i en el postpart i s’incorporarà la baixa prepart des de la setmana 39 de gestació, que no consumirà cap dia del permís de maternitat.

tracking