SEGRE

Google rastreja l'activitat 'online' dels espanyols 426 vegades al dia

Un informe destapa que la companyia va tenir accés 178 bilions de vegades el 2021 a dades sensibles dels seus usuaris d’Europa i els EUA per vendre publicitat personalitzada

Google rastreja l'activitat 'online' dels espanyols 426 vegades al dia

Google rastreja l'activitat 'online' dels espanyols 426 vegades al dia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una investigació de l’Irish Council for Civil Liberties (ICCL), denuncia "la violació de dades més gran que s'ha registrat mai". Aquest rastreig es produeix 294.000 milions de vegades de mitjana al dia als Estats Units i unes altres 197.000 milions de vegades a Europa. Aquesta associació irlandesa ha assenyalat que el gegant nord-americà detecta tot allò que es mira al navegador i on va un usuari en temps real. Aquestes dades permeten a Google crear perfils detallats sobre els seus usuaris i conèixer-los en profunditat per després poder vendre a terceres empreses publicitat personalitzada.

La investigació denuncia que les dades privades dels usuaris europeus i nord-americans "s’envien a empreses de tot el món, incloses les de Rússia i la Xina, sense cap mitjà per controlar el que es fa després amb aquestes dades". L’ICCL ha documentat com s’ha abusat d’aquestes dades per identificar manifestants del moviment antiracista Black Lives Matter o víctimes d’abús sexual. Als EUA hi ha 4.698 empreses que poden rebre aquestes dades i unes altres 1.058 a Europa.

Amb una mitjana de 426 exposicions per dia i per persona, Espanya és el tercer país europeu més afectat. Només el Regne Unit i Polònia, amb 462 i 431 violacions respectivament, està per davant. Encara així, el comportament a internet dels nord-americans està exposat un 57% més que en el cas dels europeus.

L’estudi de l’ICCL posa, per primera vegada, xifres al rastreig publicitari de Google. Aquest sistema d’extracció i comercialització de la privacitat es coneix com a licitació en temps real (RTB per les seues sigles en anglès). Cada vegada que un usuari obre una pàgina web es produeix una subhasta invisible en la qual milers d’empreses competeixen per ser els primers que fan aparèixer els seus anuncis en pantalla. La que paga més és la que aconsegueix l’impacte. Google rastreja l’activitat dels usuaris a internet per oferir a aquestes empreses la possibilitat d’adreçar-se al seu públic objectiu de manera directa.

El model publicitari RTB està envoltat de polèmica, ja que oenagés i autoritats de protecció de dades de diversos països han denunciat il·legalitats així com la recopilació i comercialització de dades sensibles com raça, sexualitat, estat de salut o afiliació política dels usuaris sense el seu consentiment. Aquest sistema és fonamental en el negoci de Google. La seua matriu, Alphabet, va superar l’any passat els 257.000 milions de dòlars d’ingressos anuals per primera vegada en la seua història. Més d’un 80% d’aquests provenen de la publicitat. Tanmateix, Google no està sol i el RTB és un creixent negoci per a altres companyies com Microsoft (a través de Xandr), PubMatic, Magnite, BidSwitch, Index Exchange o OpenX.

tracking