SEGRE

Un algoritme prediu amb precisió les crisis de salut mental

La majoria de les vegades els pacients arriben a l'hospital via urgències quan la crisi ja s'ha produït.

Un algoritme prediu amb precisió les crisis de salut mental

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Koa Health, proveïdor de solucions digitals de salut mental, i Birmingham and Solihull Mental Health NHS Foundation Trust han anunciat avui els resultats d’un innovador algoritme d’aprenentatge automàtic que ha predit amb exactitud les crisis de salut mental en un entorn real del NHS. Els resultats de l’estudi, que ha comptat amb participació de la Universitat Pompeu Fabra, suggereixen que aquesta tecnologia podria permetre una intervenció primerenca i millorar els resultats dels pacients.

Koa Health ha desenvolupat un model d’aprenentatge automàtic que utilitza històries clíniques electròniques anònimes per supervisar contínuament els pacients a la recerca de risc de crisi de salut mental. S’ha comprovat que el model en prediu correctament més de la meitat de les crisis amb 28 dies d’antelació, sense una taxa considerable de falsos positius. Un estudi posterior de sis mesos de durada va avaluar l’ús de l’algoritme de Koa Health a la pràctica clínica. Fins i tot en un 64% dels casos, el model va demostrar ser clínicament valuós, tant respecte a la gestió dels casos com a la mitigació del risc de crisi.

Roger Garriga, estudiant de doctorat del Departament de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DTIC) de la UPF, és el primer autor de la investigació, publicada a la revista Nature Medicine. Garriga explica que han analitzat les històries clíniques electròniques de més de 17 mil pacients de salut mental per desenvolupar un model d’aprenentatge automàtic que prediu les pròximes crisis de salut mental en les quatre setmanes següents. "El nostre algoritme va ser dissenyat per proporcionar una puntuació de risc actualitzada setmanalment per a tots els pacients amb un historial de recaigudes per donar suport a decisions clíniques amb una finestra de prou temps perquè els metges apliquin mesures preventives”. Afegeix que “aquesta investigació mostra com la col·laboració entre els científics de dades i els professionals de la salut pot conduir a l’atenció preventiva, tenint un gran impacte en la vida dels pacients."

Els resultats de l’estudi es produeixen durant el Mes de la Conscienciació sobre la Salut Mental i la Setmana de la Conscienciació sobre la Salut Mental del Regne Unit, en la qual es va reconèixer que gairebé mil milions de persones a tot el món viuen amb un trastorn mental. Amb l’emergència mundial en matèria de salut mental considerablement exacerbada per la pandèmia del COVID-19, els sistemes sanitaris s’enfronten a una creixent demanda de serveis de salut mental i busquen solucions que permetin adoptar mesures preventives. Koa Health està explorant la incorporació de la predicció de crisi en el seu servei integral de salut mental com parteix del seu objectiu d’utilitzar la tecnologia per millorar radicalment l’accés a un suport d’alta qualitat per a la salut mental. El següent pas és validar el model en altres sistemes sanitaris i emprendre els estudis a més escala que seran necessaris per obtenir l’aprovació reglamentària.

Oliver Harrison, director general de Koa Health, afirma: "Quan treballava com a psiquiatre del NHS, veia que massa persones arribaven als nostres serveis a través dels serveis d’urgències. Per quan les vèiem, solien estar molt malaltes, i sovint havien tingut problemes amb les seues relacions, finances, ocupació|ús i habitatge. Tornar a ajuntar les peces gairebé sempre resultava car, llarg i dolorós per a les persones implicades. Ens alegrem d’haver estat elegits com a banc de proves del NHS per col·laborar amb el Birmingham and Solihull NHS Mental Health Foundation Trust. Compartíem la visió de passar d’una atenció reactiva -impulsada per la crisi- a una atenció proactiva -impulsada per la predicció i la prevenció-. Hem obtingut uns resultats extraordinaris en aquest assaig i esperem continuar amb el treball|feina de desenvolupament. Creiem que aquest és el futur de l’atenció sanitària mental al Regne Unit i a tot el món".

Aleksandar Matic, director de I+D de Koa Health, afirma que "la prevenció es considera el sant grial del tractament dels problemes de salut mental. L’ús de l’IA per predir les crisis de salut mental pot permetre intervencions oportunes i proactives, en lloc de reactives, per mitigar o prevenir les crisis de salut mental i ajudar realment tant els pacients com els sistemes sanitaris. Ens emocionem molt quan els resultats de l’aplicació clínica del nostre model van suggerir que les nostres prediccions podien haver evitat efectivament símptomes més greus."

tracking