SEGRE

INICIATIVES SUPERACIÓ

La lleidatana Cristina Cervera explica en un llibre com va tornar a aprendre a llegir i escriure després d'una malaltia ultrarara i 22 dies en coma

La lleidatana Cristina Cervera explica en un llibre com va tornar a aprendre a llegir i escriure després d'una malaltia ultrarara i 22 dies en coma || Diaris que va fer per explicar la història a la seua filla

Cristina Cervera, ahir amb un exemplar de SEGRE i del seu nou llibre, que es presenta demà.

Cristina Cervera, ahir amb un exemplar de SEGRE i del seu nou llibre, que es presenta demà.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Què faries tu si et despertessis d’un coma de 22 dies? Jo vaig optar per acceptar la situació amb el pànic que sentia i tirar-me a la piscina a veure si podia recuperar-me.” Així es va expressar ahir Cristina Cervera en una entrevista a SEGRE amb motiu de la presentació del seu llibre Jo i la Shua. Una lliçó de vida, en què explica la seua recuperació després d’una malaltia ultrarara i una llarga llista de seqüeles que ha anat superant. Amb 34 anys i embarassada de set mesos, Cervera va patir una infecció que li va desencadenar aquesta malaltia rara, la síndrome hemolítica urèmica atípica (SHUA), que implica l’obstrucció dels vasos sanguinis petits i provoca la destrucció de les cèl·lules sanguínies i la disfunció de diversos òrgans, sobretot dels ronyons.

Era el juliol del 2016, i va haver d’ingressar d’urgència per donar a llum la seua filla Cloe. “Em van portar a l’UCI perquè vaig perdre la funció dels dos ronyons. Jo no recordo res més.

Després de 22 dies en coma, em vaig despertar sense saber què havia passat, recordant que havia donat a llum la meua filla Cloe, però sense poder moure’m ni parlar”, va explicar. Després d’estar ingressada tot l’estiu a l’Arnau, on no es va rendir per poder recuperar la mobilitat, va començar la seua “rehabilitació” per recuperar les paraules. “A les nits em tancava al despatx del meu pare, agafava un full en blanc i les notícies de les pàgines de tribunals de SEGRE.

Copiava i copiava per tornar a escriure”, va assenyalar. Un llarg procés que la va portar el 2018 a trucar a l’Escola d’Escriptura de Lleida per aprendre a escriure de nou. Allà va conèixer la seua fundadora, Núria Serrate, i juntes van transcriure els diaris que havia escrit Cervera a la seua filla per explicar-li la seua experiència.

Uns diaris que acaben veient la llum al llibre que ara presenta. “Vull aportar el meu gra de sorra a un canvi de mentalitat. Que soc afortunada de poder explicar el que m’ha passat, que hem d’estar preparats per al canvi i desafiar la vida davant de qualsevol situació límit.

Vaig haver de començar de nou amb 34 anys i sent mare”, va explicar. Al llibre, Cervera, llicenciada en Dret, també narra com va haver d’afrontar ser una persona diferent. “Un coma no és com anar al cine. Ningú no es desperta i es reincorpora a la vida tal com la va deixar. Vaig haver d’assimilar una nova realitat”, assegura. Un llarg procés que ha viscut amb l’objectiu de deixar la seua història a la seua filla i que l’ha portat a una nova vocació, l’escriptura. “El llibre tracta de la maternitat, del dol, de viure el moment, de tornar a començar.. crec que pot ajudar molta gent”, va concloure l’autora.

Presentació demà al Cafè del Teatre

El Cafè del Teatre de Lleida acollirà demà la presentació del llibre, editat per Pagès Editors, en un acte a les 19.30 hores que comptarà amb una performance de dansa a càrrec de l’actriu i directora teatral Cristina Ramos Güell, Michi. A Jo i la Shua. Una lliçó de vida, Cristina Cervera també vol visibilitzar l’estigma que arrosseguen les malalties rares i ajudar a visibilitzar-les. Per això, el llibre compta amb una part final, “més científica”, va explicar l’autora, on incorpora el treball d’investigació que va dur a terme la seua neboda sobre la seua malaltia.

tracking