SEGRE

VÍDEO | Instal·len dispositius de ràdioseguiment a dos polls de duc nascuts a les Garrigues

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Si fa un mes i mig anunciàvem que una càmera retransmetria en streaming els primers dies de vida de cinc polls de duc als secans del pla de Lleida, avui la notícia és que, ara que ja han sortit del niu, dos d’ells porten un dispositiu de radioseguiment.

Tècnics de Birding Natura (entitat dedicada a la conservació), amb la col·laboració i suport del Parc Natural de Mas de Melons, dels Agents Rurals i del MITECO, han realitzat el marcatge i alliberament d’aquests exemplars en el marc d’un projecte de conservació del duc de Birding Natura i Endesa.

El geolocalitzador instal·lat permetrà estudiar el seu comportament durant un any, registrar dades i informació que han de permetre definir accions per contribuir a la preservació de l’espècie. I és que els darrers estudis apunten que la meitat de les morts que es produeixen en el duc són degudes a causes no naturals (persecució directa, atropellaments, intoxicacions per raticides col·lisions, electrocucions, etcètera). Així, si a través de la càmera que retransmetia en directe els seus primers dies de vida vam poder veure com creixien, ara, podrem saber com s’espavilen fora del niu, per on es mouen, quins hàbits adquireixen, etcètera. Així, els dos polls de major edat del niu porten ara un dispositiu de seguiment remot que disposa d’un mòdul GPS i un sistema d’alimentació mitjançant una bateria que té autonomia per un any.

És com una petita motxilla que, amb una periodicitat diària, descarrega les dades en un servidor i també les conserva emmagatzemades. La informació obtinguda ha de permetre elaborar informes on quedarà reflectida l’activitat diària, evolució i incidències dels exemplars a través de gràfiques, taules de dades i mapes, per finalment extreure’n les conclusions oportunes.

No es tracta, a més, de dos polls qualsevol. Durant dos mesos, hem pogut seguir en directe a través del link endesa-birdingnatura-buhoreal.com com creixien, juntament amb els seus tres germans, gràcies a la càmera instal·lada dins del niu en el marc d’aquest projecte que ara finalitzat la retransmissió. Fins a 2.000 visites va registrar el web durant el seu període de funcionament, i és que poques experiències anteriors es coneixen de monitoratge d’un niu de duc. A més, s’ha donat l’excepcionalitat de què els cinc polls han tirat endavant, un fet extraordinari degut a la quantitat de recurs alimentari disponible a la zona (bàsicament conills).

El fet que es tractés d’un niu tan pròsper, va fer que es convertís, també, en niu d’acollida. Així, fa un parell de setmanes, hi van afegir un sisè poll provinent del Centre de Fauna de Vallcalent que havia estat rescatat d’un niu que havia quedat desatès. Aquesta tècnica anomenada fostering, és habitual en projectes de biodiversitat, i la bona marxa d’aquest niu va possibilitar que esdevingués un niu d’acollida.

Amb aquest marcatge, el projecte que estan duent a terme Endesa i Birding Natura, finalitza la seva etapa d’execució i ara, quedarà pendent seguir amb el registre de dades i poder treure’n conclusions. Recordem que en una primera fase, que es va dur a terme entre la tardor i l’hivern, es van marcar i alliberar 6 exemplars adults repartits en diferents punts de la geografia catalana com són les comarques de les Garrigues, el Baix Empordà i de la Catalunya Central i ja s’estan començant a recollir les primeres sèries de dades i informació. A principis d’abril, es va posar en funcionament la segona fase del projecte, que ha consistit en el monitoratge d’un niu que hem comentat i, finalment, aquesta primavera s’han marcat un total de 6 polls, 4 a Terres de l’Ebre i 2 aquí, als secans de la plana de Lleida. Així, han quedat recollides les diferents etapes vitals per les que passa un duc, des del seu naixement fins a la seva edat adulta, passant pels seus primers dies de vida i la seva primera joventut. L’objectiu final de totes aquestes accions, és adquirir un major coneixement sobre els motius i punts exactes de les possibles morts dels exemplars, amb la finalitat d’establir mesures que permetin minimitzar-les.

Sobre el duc

El duc (Bubo bubo) és l’espècie d’au rapinyaire nocturna de més gran tamany d’Europa i una de les més elegants. La seva espectacular expressió facial i la bellesa del seu plomatge fan del duc una de les joies de la corona de la fauna ibèrica. La seva població es troba àmpliament distribuïda per Europa i Àsia, des de la Península Ibèrica fins a Kamchatka. En el conjunt d’Europa, la població s’estima entre 12.000 i 42.000 parelles. A l’estat espanyol, es troba àmpliament distribuït a excepció del litoral cantàbric i les illes. Pel què fa a Catalunya, l’espècie apareix distribuïda en la majoria del territori, especialment en ambients mediterranis i boscos de poca altitud. A Catalunya s’estima que hi ha una població estable d’entre 550 i 700 parelles. El seu estat de conservació està inclòs en la categoria SPEC3 en l’àmbit europeu, categoria que indica que, malgrat la població global va en augment, aquesta espècie té un estat de conservació desfavorable degut als diversos problemes que l’amenacen. De fet, a nivell espanyol està inclosa al “Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial” i a Catalunya està catalogada com “Espècie Protegida”.

alt

Una càmera retransmet en streaming els primers dies de vida de cinc pollets de duc als secans del pla de Lleida

tracking