SEGRE

MONARQUIA

El Rei emèrit arribarà avui a Espanya i dilluns es veurà amb Felip VI

El rei emèrit, en una fotografia d’arxiu.

El rei emèrit, en una fotografia d’arxiu.EUROPA PRESS/EDUARDO PARRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Rei emèrit arribarà aquest dijous a Espanya, en el seu primer viatge des que es va instal·lar l’agost de 2020 als Emirats Àrabs, i dilluns es veurà amb el Rei Felip VI a Madrid, segons ha informat el Palau de la Zarzuela. Segons ha precisat Casa Reial en un comunicat, Joan Carles ha demanat aquest dimecres al seu fill que "faci pública la seua decisió de desplaçar-se a Espanya" a partir d’avui dia 19 i "fins dilluns vinent dia 23 de maig".

El que va ser monarca durant gairebé quatre dècades s'estarà entre aquest dijous i diumenge a la localitat gallega de Sanxenxo, però dilluns té intenció de traslladar-se a Madrid. La seua intenció, segons ha precisat Zarzuela, és estar amb el Rei, la Reina Sofia i altres membres de la família al Palau de la Zarzuela abans de tornar aquell mateix dia a Abu Dhabi, "on ha fixat la seua residència de forma permanent i estable".

Des de Zarzuela recalquen que la visita de l'emèrit s’emmarca en el seu desig de "desplaçar-se amb freqüència a Espanya per visitar família i amics" així com d’"organitzar la seua vida personal i el seu lloc de residència en àmbits de caràcter privat" com va traslladar al seu hereu a la carta del passat 5 de març.

La seua tornada es produeix després de la conversa telefònica mantinguda el 15 de maig amb Felip VI amb motiu del desplaçament del monarca a Abu Dhabi per traslladar les condolences per la mort del president dels Emirats Àrabs Units. 

Primera trobada amb Felip VI

Segons va informar llavors Zarzuela, pare i fill van quedar per veure’s a Madrid quan Joan Carles viatgés a Espanya, en el que serà la seva primera trobada des de la marxa de l’antic monarca al país del Golf.

El Rei emèrit va enviar al març una carta a Felip en la qual informava el seu fill que considerava "oportuna" una eventual tornada a Espanya, després que la Fiscalia General de l’Estat arxivés les investigacions en contra seu, encara que avançava que aquest no es produiria "de forma immediata". El retorn, a més, no seria de caràcter definitiu ja que havia pres la decisió de mantenir la seua residència a Abu Dhabi. Segons va explicar al seu fill a la carta, feta pública per Zarzuela per exprés desig, havia optat per quedar-se al país del Golf "per raons que pertanyen al meu àmbit privat i que només a mi m’afecten" i assegurava que allà ha trobat "tranquil·litat, especialment per a aquest període de la meua vida." Amb això, el Rei emèrit concloïa el debat sobre la seua eventual tornada a Espanya i on podria instal·lar la seua residència definitiva si bé va deixar clar que tenia intenció de realitzar viatges periòdics per visitar a familiars i amics.

Quan això passi, va avançar que la seua intenció era fer-ho de forma privada. "Tant en les meues visites com si en el futur tornés a residir a Espanya, és el meu propòsit organitzar la meua vida personal i el meu lloc de residència en àmbits de caràcter privat per continuar gaudint de la privacitat més gran possible", va indicar en la seua missiva.

El Govern insisteix que doni explicacions 

Cal veure si Joan Carles brinda durant la seua estada les explicacions als espanyols que des del Govern li han reclamat, fins i tot després que a la seua carta a Felip VI entonés un relatiu 'mea culpa' per la seua conducta. Així, l’antic monarca va dir que era "conscient de la transcendència per a l’opinió pública dels esdeveniments passats de la meua vida privada i que lamento sincerament", en una clara al·lusió, entre d’altres, als fets que van portar a obrir les tres diligències separades per part de la Fiscalia.

L’endemà de fer-se pública la carta, el president del Govern, Pedro Sánchez, va insistir que segons el seu parer l'emèrit deu una explicació als espanyols per les seues activitats econòmiques que el van posar en el punt de mira de la Justícia i que va considerar "decebedores".

La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va afirmar aquesta setmana, després de conèixer-se que Joan Carles viatjaria a Sanxenxo, que les "consideracions" que va fer el president "tenen la mateixa vigència avui que ahir", mentre va deixar clar que el Govern no té res a dir respecte a la "decisió personal" de l’emèrit de viatjar a Espanya.

Retrobament amb la família 

L’arribada de Joan Carles a Espanya es produeix després que durant la Setmana Santa aquest rebés la visita a Abu Dhabi de les seues dos filles, les infantes Elena i Cristina, així com de cinc dels seus sis nets --la filla de la primera i els quatre fills de la segona-. Ambdues ja havien visitat en el passat al seu pare en la seua nova residència, fins la que també han viatjat en aquests mesos diferents amics de l’antic monarca, que s’han encarregat d’anar donant a conèixer el seu desig de poder tornar en algun moment a Espanya, com finalment ha passat.

El de dilluns serà també la primera trobada que Joan Carles mantingui amb la reina Sofia, qui hauria de tornar a temps del seu viatge de caràcter privat als Estats Units, on assisteix als actes organitzats a Miami pel Queen Sofia Spanish Institute amb motiu del V Centenari de la volta al món de Fernando de Magallanes i Juan Sebastián Elcano. Segons Zarzuela, està previst que torni diumenge. 

tracking