SEGRE

Joan Carles de Borbó aterra a Vigo en la primera visita a Espanya en dos anys

L’emèrit es quedarà fins dilluns, i abans de marxar es reunirà amb Felip VI

El rei Joan Carles I (esquerra) arriba a l'aeroport viguès de Peinador en un avió privat a les set i quart d'aquest dijous, on ha estat rebut pel seu amfitrió, Pedro Campos, i per la seva filla la infanta Elena que ho ha estat esperant en una sala exclusiva de la terminal gallega.

Joan Carles de Borbó aterra a Vigo en la primera visita a Espanya en dos anysEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Joan Carles I ha trepitjat aquest dijous Espanya després de 655 dies de residència a Abu Dhabi, una tornada que el govern espanyol ha considerat un acte privat, si bé ha redoblat la seua exigència que ha de donar explicacions a la ciutadania pels negocis irregulars que va tenir a l’estranger.

L’avió privat en el qual el Joan Carles es va embarcar a Abu Dhabi ha aterrat a l’aeroport de Vigo cap a les 19:13 hores, després de gairebé vuit hores de vol directe.

Nombrosos mitjans de comunicació han estat testimonis de com trepitjava terra després de traslladar-se als Emirats Àrabas el 3 d’agost de 2020, en un altre jet que va sortir també des de la localitat de Pontevedra. El rei emèrit, vestit amb uns pantalons beix i americana blau marí, ha baixat de l’avió pel seu propi peu i sense ajudar-se de bastons, encara que amb certa dificultat.

A peu de l'escaleta l'han rebut la seua filla gran, la infanta Elena, que havia arribat poc abans a l’aeroport de Peinador i que l'ha saludat efusivament amb una abraçada i una reverència, igual com el seu amic i president del club nàutic de Sanxenxo, Pedro Campos, al xalet del qual s’allotjarà fins que dilluns viatgi a Madrid per trobar-se amb el seu fill Felip VI. Els tres han sortit rumb a Sanxenxo amb el cotxe particular de Pedro Campos, custodiats per una comitiva de seguretat. Al volant del cotxe hi anava Campos; al seu costat, Joan Carles I, que ha saludat als presents baixant la finestreta; i darrere la parella del regatista i la infanta.

Serà aquest divendres, abans de començar la primera de les tres regates en les quals participa el vaixell de l’emèrit, el Brivall, quan el rei emèrit torni a fer la seua aparició davant dels mitjans a la seua arribada al port esportiu. Segons Campos, el Joan Carles s’embarcarà, encara que no se sap encara si serà a bord del Bribón o del vaixell de suport de la competició. "Fa tres anys que no navega, encara que ell diu que està en molt bona forma física (") Pel que m’ha dit, està amb molta energia", ha comentat Campos als mitjans.

Joan Carles I ha optat per iniciar el viatge de tornada a Espanya a Sanxenxo amb els seus amics de vela, en comptes de veure primer Felip VI i la reina Sofia. Serà dilluns quan es trobi amb ells i altres membres de la família al Palau de la Zarzuela, abans de tornar aquell mateix dia a Abu Dhabi, on ha decidit mantenir la seua residència de manera permanent.

El govern espanyol ha expressat el seu "absolut respecte" per la visita de Joan Carles, de la que s’ha deslligat en tractar-se d’un assumpte "privat", ha argumentat la portaveu, Isabel Rodríguez. No obstant, tant des de l’ala socialista com del d’Unidas Podemos han revifat la petició que ha fet en diverses ocasions el president de l’Executiu, Pedro Sánchez, perquè l’emèrit doni explicacions per la seua conducta, que va titllar d’"incívica", malgrat que la Fiscalia del Tribunal Suprem va arxivar la investigació sobre ell.

"No és un problema d’anar o vindre, sinó de demanar comptes. Una democràcia com l’espanyola mereix una explicació del que ha fet mentre era cap d’Estat", ha demandat la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. La titular d’Assumptes Socials, Ione Belarra, també d’Unidas Podemos, ha anat en la mateixa línia: "El rei emèrit només hauria de tornar a Espanya per retre comptes davant de la justícia. Que la inviolabilitat l'alliberi humilia la democràcia".

Segons el parer de la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, "els ciutadans es mereixen una explicació" després de les informacions "inquietants" que hi ha hagut en els últims anys sobre Joan Carles I. Igual missatge que el de la responsable de Justícia, Pilar Llop, qui s’ha mostrat convençuda que a la societat "li agradaria rebre explicacions sobretot el que ha passat" després del conegut sobre els seus negocis a l’estranger.

El president de la Generalitat, Pere Aragonés, ha considerat que "posar una catifa roja amb tots els honors" a l’emèrit és "absolutament incompatible amb una democràcia que és autoexigent amb si mateixa". Aragonés ha contrastat el cas de Joan Carles I amb la "repressió" que pateix l’expresident català Carles Puigdemont i els altres polítics independentistes fugits de la justícia "que viuen a l'exili contra la seua voluntat". A les crítiques s’ha unit el lehendakari, Iñigo Urkullu, per a qui és "absolutament necessari" donar compte "de tot el que hagi fet".

El president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, creu "imperdonable" el que ha fet l’emèrit i li hauria agradat que tornés "repatriant tots els diners que té fora i demanant disculpes de veritat".

En defensa de Joan Carles I ha sortit el PP a través de la seua secretària general, Cuca Gamarra: "El Govern no té res a dir si un espanyol pot o no vindre al seu país, només faltaria que un espanyol no pogués vindre quan volgués". El president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha demanat al Govern de Sánchez que tingui "una actitud molt més respectuosa" amb la monarquia, després de recordar que el rei Joan Carles "és lliure de vindre a Espanya quan li plagui". Per al president gallec, "té tot el dret" a visitar Galícia perquè "no tenen cap càrrec judicial ni causa pendent" i ha reiterat que li sembla una "bona notícia" per a la comunitat perquè pot afavorir la seua promoció turística.

El diputat del BNG al Congrés, Néstor Rego, ha demanat al Govern que detalli "quant costa als gallecs aquesta regata del Bribón... Borbó". Petició que ha fet també el líder de Más País, Íñigo Errejón, que s’ha preguntat quant costarà a l’erari públic la visita d’un rei que "es va escapar" per no donar explicacions i que ara "s’està rient dels espanyols".

Enmig de la tornada del seu pare i del debat polític generat entorn de la seua figura, Felip VI ha prosseguit aquest dijous amb normalitat la seua activitat institucional en rebre al Palau Reial de Madrid les cartes credencials de sis nous ambaixadors.

tracking