SEGRE

El càncer de pell, una de les preocupacions que sorgeixen a l'estiu però que es pot prevenir tot l'any, segons un estudi

Els participants indiquen la necessitat de més educació sobre el càncer de pell a tot Europa per ajudar la població a prendre decisions més segures sobre la pell

El barret, un dels aliats de la protecció solar.

El càncer de pell, una de les preocupacions que sorgeixen a l'estiu però que es pot prevenir tot l'any

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El càncer és la principal causa de mort al món amb deu milions de defuncions a l’any, segons l’últim registre de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Els especialistes expliquen que el càncer de pell és el càncer més prevenible, perquè majoria dels casos són causats pels danys dels rajos ultraviolats del sol. L’1,71 % de la població europea adulta ha tingut càncer de pell, el que significa que s’estima que uns 7.304.000 europeus el pateixen o han patit, d’acord amb els resultats d’una nova enquesta de l’Acadèmia Europea de Dermatologia i Venereologia (EADV), presentada en el Simposi de primavera de l’organització.

Les dades de l’enquesta també mostren que la revisió d’una piga o una prova de detecció de càncer de pell va ser la raó principal per la qual els pacients van consultar un dermatòleg durant els últims 12 mesos, amb més d’una cinquena part (22,3 %) de les cites realitzades amb un especialista de la pell per revisar una piga o una lesió.

Els participants (44.689 adults de 27 països) indiquen la necessitat d’una "expansió en l’educació sobre el càncer de pell a tot Europa per ajudar la població a prendre decisions més segures sobre la pell" segons els principals dermatòlegs de l’organització. De fet, aquests especialistes assenyalen que “el càncer de pell forma part del 40 % dels càncers que són prevenibles i la incidència dels quals podríem reduir considerablement si brindéssim una educació més constant i generalitzada a la població”.

El sol pot deixar una empremta inesborrable a la pell. La Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) recorda que l’exposició inadequada al sol pot causar alteracions a la pell i ocasionar greus malalties. D’allà, que sigui tan important protegir la pell tots els dies de l’any, però sobretot a l’estiu.

Sovint, s’utilitza de forma genèrica el terme càncer de pell, però n'hi ha de diversos tipus entre els quals destaquen de forma clara els melanomes i els carcinomes cutanis. Malgrat les seues diferències, ambdós tipus comparteixen el principal factor de risc implicat en la seua aparició: les radiacions solars (fonamental en els carcinomes) sobretot les de tipus B (UVB) i les de tipus A (UVA). A la pell, aquestes radiacions són capaces de produir mutacions al material genètic (ADN) de les diferents cèl·lules que componen la pell i impedir-ne la reparació, iniciant-se així el procés de la carcinogènesi o formació d’un càncer.

Per això, reduir l'exposició als rajos ultraviolats (UV) pot ajudar a mantenir la pell sana i reduir les probabilitats de tenir càncer de pell en el futur. Entre els hàbits imprescindible es troba aplicar protecció solar diària, fins i tot a l’hivern. Des dels Centres per al Control i Prevenció de Malalties (CDC, per les seues sigles en anglès) ofereixen alguns consells per protegir-nos del sol:

  • Protegir-se en una ombra, sobretot en les hores centrals del dia: para-sol, arbre o qualsevol tipus de coberta.
  • Sempre que sigui possible, cal utilitzar peces com camises de màniga llargua o pantalons llargs, de manera que cobrim la major part de pell.
  • Utilitzar un barret d’ala ampla que cobreixi la cara, les orelles i la part del darrere del coll.
  • Les ulleres de sol protegeixen els ulls dels  rajos UV i redueixen el risc de cataractes. També protegeixen la pell delicada al voltant dels ulls de l’exposició al sol.
tracking