SEGRE

ESNOTICIA

L'Aplec torna amb força

Els Camps Elisis s'omplen de nou de penyistes, amb ganes acumulades de festa després de tres anys || La trobada que va nàixer el 1980 al Xoperal ha multiplicat per quaranta els participants

.

Jornada de diumenge a l'Aplec del CaragolMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Tres anys després, els Camps Elisis s’han tornat a convertir en una petita ciutat efímera amb 13.500 habitants i les seues 106 cases. Tots ells tenen ganes acumulades d’un Aplec del Caragol que, més enllà d’una festa gastronòmica de referència, és un punt de trobada per a amics i familiars que en algunes ocasions no s’han vist des del 2019 i ara, durant tres dies, tornen a reunir-se al voltant de la taula per degustar un dels productes més emblemàtics de la cuina lleidatana. Costa de creure que el que s’ha convertit en un autèntic fenomen de masses amb cuiners i grups de música contractats va començar fa més de quatre dècades com una festa improvisada al Xoperal de Cappont. La celebració va veure la llum el 1980 en el marc de les Festes de Maig després que la Paeria reunís en un mateix lloc dos iniciatives: un concurs encarregat a l’hoteler Antoni Costa amb un grup de restauradors i la proposta de Manolo Calpe de fer un dinar a la vora del Segre i que va suposar el naixement de la primera colla de l’Aplec, L’Ordre del Caragol.

El que en el dia d’avui és el responsable d’aquesta colla mare, Josep Maria Valls, no ha faltat a cap de les edicions d’aquesta festa, que és una mostra de la vertiginosa evolució que ha viscut la societat lleidatana aquestes quatre últimes dècades. “Tot va començar com una trobada entre amics molt primitiva. Cada grup va portar el que necessitava per menjar al costat del riu i els més privilegiats tenien caixes de fruita per asseure’s o algun plafó que utilitzaven com a taula”, recorda Valls, que explica que no va ser fàcil organitzar aquell primer Aplec, perquè “feia poc que havíem sortit de la dictadura i encara no era tan senzill organitzar una reunió massiva per un tema lúdic”. Tot i així, la primera edició va comptar amb divuit colles, tres-cents penyistes i 4.000 visitants, segons explica la història narrada per la Fecoll. No va ser fins a l’any 1993 quan es va fer el gran salt als Camps Elisis. “Ha canviat tant. Hem passat del no-res a tenir moltes comoditats”, assegura el cap de colla de L’Ordre del Caragol, que augura que “la festa té molta vida al davant, amb relleu generacional assegurat”.

Membres d'una colla abans del dinar.

Membres d'una colla abans del dinar.Gerard Hoyas

Foto de família de la històrica colla L’Ordre del Cargol a la cinquena edició de l’Aplec, el 1984.

Foto de família de la històrica colla L’Ordre del Cargol a la cinquena edició de l’Aplec, el 1984.L’ORDRE DEL CARGOL

Alguns integrants de La Xapa, una de les últimes incorporacions a la trobada gastronòmica

Alguns integrants de La Xapa, una de les últimes incorporacions a la trobada gastronòmicaGerard Hoyas

Un dels primers Aplecs al Xoperal

Un dels primers Aplecs al XoperalL'ORDRE DEL CARGOL

.

Jornada de diumenge a l'Aplec del CaragolMagdalena Altisent

tracking