SEGRE

GOSSOS

Un CAP de Lleida incorpora gossos per reduir l'ansietat dels infants

El CAP  Primer de Maig és el segon en adoptar el programa Extra-Can, després dels bons resultats aconseguits al de Bordeta

Un nen abans que li extreguin un queixal, acompanyat d'una gossa de teràpia, al CAP Bordeta-Magraners de Lleida.

Un nen abans que li extreguin un queixal, acompanyat d'una gossa de teràpia, al CAP Bordeta-Magraners de Lleida.IDIAP Jordi Gol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El servei de Pediatria del CAP Primer de Maig de Lleida ha posat en marxa el projecte de teràpia assistida amb gossos Extra-Can, dirigit a infants de 3 a 8 anys que han de sotmetre's a una extracció sanguínia o dental. El projecte, que va començar el mes de maig de 2019 al servei de Pediatria del CAP Bordeta-Magraners de Lleida, ha donat bons resultats i per aquest motiu s'ha decidit ampliar-lo a un altre centre. Es tracta d'incorporar una gossa de teràpia com a suport i acompanyament del nen, amb l'objectiu de reduir-li l'angoixa a través de la distracció, disminuir-li la por i l'ansietat i que generi en els infants un record positiu.

Aquesta teràpia consisteix a estar 10 minuts abans de l'extracció amb l'animal, perquè l'infant hi interactuï. Posteriorment, es procedeix a fer l'extracció en companyia de la gossa i, finalment, es deixen 5 minuts més d'interacció.

Es tracta d'un projecte de recerca de l'IDIAPJGol, un assaig clínic en el qual es realitzen extraccions de sang o dentals amb l'acompanyament de la gossa de teràpia (grup d'intervenció) i extraccions sense la presència de l'animal (seguint el protocol habitual), per a poder-ne comparar els resultats (grup control).

De moment, al CAP Bordeta-Magraners han participat 74 infants amb una mitjana d'edat de 5 anys i dels quals 43 s'han beneficiat de l'acompanyament de la gossa de teràpia. Els primers resultats obtinguts mostren una disminució significativa de l'ansietat en els nens durant l'extracció realitzada amb la teràpia canina. El familiars acompanyants opinen que la gossa ajuda a relaxar tant a l'infant com a ells mateixos, amb una percepció de tècnica menys agressiva i ho recomanarien a altres famílies.

Donat els bons resultats obtinguts després de 7 mesos d'intervenció al CAP Bordeta-Magraners -el projecte ha esta aturat fins ara per la pandèmia- i la bona valoració per part dels participants i professionals, s'ha implantat ara en un segon CAP de la ciutat. Concretament, el projecte Extra-Can es desenvolupa tots els dijous de 8 a 9 h al CAP Primer de Maig i tots els divendres de 8 a 9 h al CAP Bordeta-Magraners.

tracking