SEGRE

PLAGUES

El mosquit tigre serà la gran plaga d'aquest estiu

També s’espera la presència massiva de xinxes, rates i altres rosegadors

El mosquit tigre té una línia característica al cap i al tòrax.

El mosquit tigre té una línia característica al cap i al tòrax.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental (Adepap) ha alertat que "la primavera plujosa i amb temperatures molt elevades fa preveure l’arribada amb força" dels mosquits a Catalunya, i la calor farà aparèixer també paneroles, rates i altres rosegadors. El president de l’Adepap, Quim Sendra, ha recordat que els mosquits i les rates són transmissors de malalties, i ha defensat el paper dels professionals de control de plagues i desinfecció, "fonamental i necessari en la cura de la salut ambiental", en un comunicat amb motiu del Día Mundial del Control de Plagues el 6 de juny.

Segons els professionals, les freqüents precipitacions i les elevades temperatures generen hábtitats de cria adequats en la fase larvària, condicions que afavoreixen l’augment de les poblacions de mosquits adults, que són els que provoquen les "principals molèsties en les persones amb les seues picadures, així com amb la possible transmissió de virus i malalties".

Davant de la previsió que augmenti el mosquit tigre, el president de l’Adepap ha dit que cal evitar les acumulacions d’aigua estancada per prevenir la proliferació de mosquits, que en espècies com el tigre "en tenen prou amb petits bassals", com l’aigua que queda en el fons dels testos.

La població també pot prevenir-se dels mosquits amb mesures com instal·lar mosquiteres a les finestres, portes i altres obertures dels habitatges, vestir peces de màniga llarga i pantalons llargs, i utilitzar repel·lents d’insectes "sense abusar".

Paneroles

Una altra plaga que esperen que aparegui "amb intensitat" és la de la panerola de claveguera, i també les paneroles del cafè de colors més clars i que són més usuals a l’interior dels habitatges i en l’àmbit de la restauració: han advertit que sortiran amb força els propers mesos, en les seues paraules.

Les paneroles poden causar contaminació creuada sobre superfícies i aliments pels hàbitats que freqüenten com els claveguerams, poden incrementar el risc de malalties i generar al·lèrgies, i Sendra ha desaconsellat l’ús d’insecticides domèstics perquè "poden traslladar la plaga a altres llocs".

Rosegadors

L’aparició de plagues de rosegadors preocupa "un any més" els experts, i especialment les rates (rata grisa i rata negra), perquè, segons ells, s’han tornat més atrevides que mai des de l’aparició de la pandèmia, i en menor mesura, han detectat una actitud més activa dels ratolins de camp.

L’Adepap preveu també per a aquest estiu plagues de mosca negra, de xinxes dels llits i de la mosca del vinagre, i, per a finals de l’estació, auguren un augment dels casos de nius de vespa asiàtica.

tracking