SEGRE

Denuncien sis grans empreses d'alimentació per donar menys quantitat cobrant igual

L’OCU adverteix que opten per la reduflació per evitar una penalització per apujar preus

Un supermercat.

Un supermercat.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’organització de consumidors OCU ha denunciat davant de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a Pastas Gallo, Danone, Pescanova, Colacao, Tulipán i Campofrío per la reduflació, una pràctica que consisteix en donar menys quantitat cobrant igual, sense descartar ampliar la seua denúncia a més productes i empreses. En concret, OCU ha presentat l’esmentada denúncia perquè la CNMC determini si la reduflació, que ha detectat en aquestes sis empreses, és una pràctica que pogués alterar la competència de forma deslleial, a causa de la falta de transparència per als consumidors.

A més de la denúncia a l’organisme presidit per Cani Fernández, l’organització de consumidors informarà al Ministeri de Consum perquè estudiï la implantació de mesures que obliguin els fabricants a millorar la informació que donen als consumidors sobre el preu i la quantitat dels seus productes. OCU, amb independència de la legalitat de la reduflación, ha criticat aquestes pràctiques "opaques", ja que "en la majoria de les ocasions és imperceptible per als consumidors", per la qual cosa és necessari advertir d’aquestes pujades "encobertes" als consumidors. L’organització ha denunciat que l’increment dels preus de l’energia i matèries primeres ha provocat una "important" pujada de preus de diferents béns i serveis. En concret, xifra en un 9,4% la pujada anual en el cost d’alimentació.

En aquest context, ha advertit que al sector de l’alimentació alguns grans fabricants per evitar la penalització que suposa una pujada de preus han optat per una estratègia diferent: la reduflació. Segons un estudi, l’OCU ha comprovat que almenys un 7% dels productes de la seua cistella de la compra s’ha vist afectat per aquesta pràctica.

Encara que en principi, des del punt de vista de la informació a l’envàs i etiquetatge dels productes es compleix la normativa, OCU considera que en realitat pot considerar-se una pràctica de competència deslleial, ja que "no hi ha una informació clara per al consumidor sobre la pujada preus i aquesta falta de transparència altera la competència". "El consumidor no té una informació completa sobre la veritable naturalesa i característiques del producte induint-li a prendre decisions errònies que poden afectar els fabricants que apugen de forma clara el preu, i que es poden veure penalitzats davant qui emmascaren les pujades amb reduccions en la quantitat de producte", ha assenyalat l’organització de consumidors.

DANONE NEGA LES ACUSACIONS DE L’OCU

Per la seua part, Danone ha rebutjat les acusacions de l’organització de consumidors i ha assegurat que no ha dut a terme cap política de reduflació als seus productes per pal·liar els impactes de la inflació. "Ens veiem obligats a desmentir rotundament la informació que ha publicat avui l’OCU en la qual incloïa Danone com una de les empreses que denunciaran davant de la davant de la CNMC per haver aplicat mesures de reduflación de forma deslleial per als consumidors en els últims mesos", han assenyalat a Europa Press  fonts de la companyia. "Danone sempre ha implementat una política de proactivitat i transparència amb l’OCU, facilitant-li la nostra col·laboració en matèria de reformulació, d’envasos i governança col·laborativa", han afegit les mateixes fonts.

tracking