SEGRE

TRADICIONS FESTEJOS

Màxima alerta per Sant Joan: Mossos desplegarà el dispositiu més gran de la història en una festa "especialment complexa"

Interior desplegarà el dispositiu més gran de la història en una festa que es preveu “especialment complexa” || Reforç amb gairebé 2.400 mossos, 300 rurals i 150 efectius dels Bombers

El sector pirotècnic preveu un increment de vendes per aquest Sant Joan

El sector pirotècnic preveu un increment de vendes per aquest Sant JoanACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El departament d’Interior de la Generalitat desplegarà el dispositiu de seguretat “més gran de la història” per la revetlla de Sant Joan, amb 2.393 mossos d’esquadra. Així ho va assegurar ahir el conseller Joan Ignasi Elena, que va destacar que hi haurà un 28% més d’agents de la policia catalana vigilant les carreteres i zones de lleure i que doblaran el personal del 112 la nit més curta de l’any. Les restriccions en l’ús de foc es mantenen igual que altres anys: només es poden encendre fogueres i tirar petards a més de 500 metres de zones boscoses, encara que els ajuntaments tenen la potestat de prohibir-los.

Com a novetat, els fanalets voladors estan totalment prohibits. “Fem el desplegament més gran de la història per diversos motius: perquè sortim de la pandèmia i la gent té ganes de festa, perquè venim d’uns dies complicats d’incendis que no volem repetir i perquè aquest any Sant Joan cau en pont i es mobilitzaran més persones que d’altres anys”, va dir Elena. Des d’avui a les 22 hores fins demà a les 10 hores s’intensificarà el dispositiu policial que es focalitzarà en el control del trànsit, en la seguretat ciutadana i en l’ordre públic, amb patrullatge en zones freqüentades, conflictives i de lleure.

El departament també se centrarà en la prevenció de les violències sexuals, assumint que “els contextos massius i lúdics faciliten aquest tipus de violència”, segons va comentar la portaveu dels Mossos, la inspectora Montserrat Escudé. Per això es prendran principalment dos mesures: la implementació d’itineraris segurs i punts liles. Els itineraris segurs són trajectes que els Mossos detecten que són els més utilitzats entre zones de lleure i les estacions de transport públic que la gent utilitza per anar-se’n.

Allà, la policia reforçarà el patrullatge i estarà especialment atenta a possibles agressions sexuals. Els punts liles, per la seua part, són estands que els ajuntaments posen als llocs on es concentren les activitats de lleure perquè qualsevol afectat per violències masclistes pugui anar a demanar ajuda o a denunciar uns fets. Per prevenir incendis forestals, 300 efectius dels Agents Rurals es dedicaran a controlar que les fogueres autoritzades compleixin els requisits de seguretat i que els petards no vulnerin la normativa establerta

Els fanalets voladors estan prohibits, així com les fogueres a menys de 500 metres de zones boscoses

Els Bombers de la Generalitat també tindran un reforç de 150 efectius de guàrdia. La revetlla de l’any passat van rebre 763 avisos per focs, la majoria de contenidors, papereres, mobiliari urbà i petits incendis de vegetació. I el 112 doblarà el personal. Respecte al trànsit, s’espera una operació sortida d’uns 450.000 vehicles aquesta tarda. En previsió de possibles col·lapses a l’AP-7, hi haurà una grua a la Roca i una altra a Martorell per retirar cotxes avariats ràpidament.

Esperen un augment de vendes de coques de recapte

Les tradicionals coques de Sant Joan presidiran la taula aquesta nit a la majoria de llars lleidatanes. El Gremi de Forners de Lleida espera vendre al voltant de 360.000 coques dolces i 300.000 coques de recapteAquestes últimes han anat guanyant popularitat els últims anys i es preveu un increment del 5% en la demanda respecte a l’any passat. Tot i així, la presidenta del gremi, Pilar Marqués, va explicar que les predilectes continuen sent les coques de fruita i crema, mentre que les farcides de nata comencen a despuntar a Lleida. “L’any passat pràcticament vam recuperar la normalitat a la campanya de Sant Joan”, va dir Marqués, i va detallar que “els clients tornen a demanar coques de més mida, sent les més habituals per a 8 o 10 persones”. Tot i que aquests productes ja estan disponibles des de fa uns dies, serà avui quan els forners esperen concentrar un 90 per cent del volum de negoci. D’altra banda, davant la sequera i els incendis de vegetació que s’han declarat a la ciutat de Lleida els últims dies, la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida (FAVLL) va demanar a la ciutadania extremar la prudència amb els petards. Van demanar a la Paeria a i la Generalitat limitar l’ús d’artefactes pirotècnics a les fogueres autoritzades i zones prèviament delimitades pels Bombers de la Generalitat i els tècnics de Protecció Civil, així com desplegar un operatiu policial “adequat” que impedeixi les conductes de risc.

La Flama del Canigó arribarà a 70 municipis

Com marca la tradició, la Flama del Canigó tornarà a encendre la metxa de les fogueres de Sant Joan en 70 municipis de les comarques lleidatanes. Arribarà a la capital del Segrià a les 20 hores, on es farà una primera recepció amb autoritats davant l’edifici de la Paeria, a l’avinguda Blondel. Després es traslladarà Pardinyes. A la plaça dels Ferroviaris, el guionista de còmics Paco Hernández serà l’encarregat de llegir el manifest.

Solsona també veta les fogueres

Solsona es va afegir ahir a la llista de municipis lleidatans que han suspès les fogueres de Sant Joan per l’elevat risc d’incendis i la sequera. El consistori també prohibeix el llançament d’aquells petards dels quals no es pot controlar cap on van, com coets i focs artificials.

Més de 90 focs per pirotècnia des del 2016

Des del 2016 s’han produït un total de 91 incendis forestals provocats per pirotècnia a Catalunya, que han cremat una superfície 152 hectàrees. Interior va recordar l’incendi forestal que hi va haver a Rocallaura, a Vallbona de les Monges, el 23 de juny del 2016 per un petard llançat per un nen de tretze anys i que va cremar 102,5 hectàrees.

Els petards causen ansietat als animals

Els veterinaris van alertar dels efectes que tenen els petards en la majoria d’animals, amb ansietat i estrès que pot convertir-se en crònic. Han augmentat un 80 per cent les consultes per medicar les mascotes. 

Coques de crema i fruita confitada a la fleca El Bon Forner de Lleida, a Alcalde Porqueres.

Coques de crema i fruita confitada a la fleca El Bon Forner de Lleida, a Alcalde Porqueres.MAGDALENA ALTISENT

tracking