SEGRE

JUBILACIÓ PERSONATGES

La 'cigonya' de Can Ruti venia de les Garrigues

Dolors Roca, de Castelldans, ha assistit 50.000 parts || Va començar a exercir a Juneda

Dolors Roca, al costat del seu marit, amb un àlbum de quan va començar a exercir.

Dolors Roca, al costat del seu marit, amb un àlbum de quan va començar a exercir.R.GASQUE

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Dolors Roca, de Castelldans, acaba de jubilar-se després de més de 40 anys portant vides al món, prop de 50.000. La seua història professional va començar a Juneda el 1981. En aquell temps, les llevadores pràcticament havien desaparegut dels pobles.

“Recordo que tothom em deia que què faria jo a Juneda si totes les dones anaven a parir a Lleida. Aviat em vaig adonar que faltava molta informació sobre educació maternal i sexual, sobre les cures de la mare i sobre anatomia, per això vam decidir organitzar cursos de formació per als veïns que van tenir una bona acollida i, de fet, vam ser el primer poble a impartir educació sexual. Al final, no només treballàvem amb veïns de Juneda, sinó que també venia gent d’Arbeca, Castelldans o Torregrossa”, explica Roca.

Malgrat estar “molt a gust a Juneda”, després de sis anys treballant a les Garrigues, el seu marit va trobar feina a Barcelona i Roca va demanar el trasllat. Així va ser com va entrar a treballar a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, Can Ruti. Un canvi “gran”, segons Roca, ja que a Juneda es creaven vincles molt estrets amb les famílies que atenia, mentre que a Badalona el seu treball “va deixar de ser tan personal”.

Ha arribat a assistir i supervisar més de 50.000 naixements al llarg dels seus 41 anys de carrera, la majoria a Can Ruti.Tanmateix, té més anècdotes dels parts que va assistir a les Garrigues. Roca acompanyava les mares durant tot l’embaràs i fins a l’arribada de les contraccions. “I com que no hi havia telèfons mòbils ni cap forma directa per poder contactar quan no eres a casa, havia d’avisar les dones que estaven en la recta final de l’embaràs d’on seria durant el cap de setmana i, alhora, avisar allà on anava que podia ser que rebessin una trucada preguntant per mi.

Més d’una vegada em va passar que venien a buscar-me a meitat d’una pel·lícula al cine o, fins i tot, em venien a buscar mentre estava atenent un altre part en alguna casa”, assenyala Roca. Ara, una vegada jubilada, la Dolors encara no s’ha marcat cap pla a mitjà o llarg termini. “Ara per ara em ve de gust estar tranquil·la, com si tingués vacances.

Som a Barcelona i cada quinze dies venim a la nostra casa a Juneda per veure els amics. D’aquí a uns mesos ja veurem. Ara puc fer el que em vingui de gust”, va assegurar l’antiga llevadora de Juneda.

De totes totes, s’ho ha guanyat.

tracking