SEGRE

La contaminació electromagnètica, un perill per a les persones?

Joves amb telèfons mòbils.

Joves amb telèfons mòbils.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Mentre la societat avança amb la creença que "tot el digital és progrés" i amb el desenvolupament de comunicacions sense fil massives, la salut de les persones i del planeta va "minvant" per l’augment exponencial de la contaminació electromagnètica, davant de la qual la ciutadania està "desprotegida". Així ho expressa Julio Carmona, portaveu de Digitalització i Contaminació Electromagnètica d’Ecologistes en Acció, en una entrevista a Efe amb motiu del Día Internacional de la Lluita Contra la Contaminació Electromagnètica, que se celebra aquest divendres.

Els dispositius sense fil que ens acompanyen diàriament (antenes de telefonia, mòbils, telèfons sense fil casolans, tablets, rellotges digitals...) "estan posant al límit" al planeta, oferint-li radiació, emissions i consum d’energia "gratuïtament", ja que en la majoria de casos, aquests instruments "suposadament útils" són "totalment dispensables", afirma Carmona.

L’inici de la 'Internet de les Coses’ i de les 'Ciutats Intel·ligents’ arribarà amb la nova generació de telefonia mòbil, el 5G, vetat en múltiples ocasions per organitzacions que han demanat la seua moratòria i conegut per alguns com "l’enemic invisible", que serà capaç de connectar, segons estimacions, un milió de dispositius per quilòmetre quadrat. Aquest expert assegura que existeixen evidències científiques que els límits d’exposició a les radiacions electromagnètiques, estipulats per la Comissió Internacional per a la Protecció de Radiaciones No Ionizantes (ICNIRP) –qüestionats en múltiples ocasions – són "insuficients".

Ecologistes en Acció, juntament amb mig centenar d’organitzacions, denuncia, a més, que la nova Llei General de Telecomunicacions –aprovada el passat 9 de juny– no atén les al·legacions proteccionistes, desprotegeix per complet a la societat i vulnera els drets ambientals, de salut i de privacitat, entre d’altres.

Les radiacions electromagnètiques, explica Carmona, han estat instaurades en el nostre dia a dia de forma artificial per l’ésser humà quan, precisament, tenen nombroses afectacions per a la seua salut, amb potencials alteracions cardiovasculars, immunològiques, cancerígenes, endocrines, neumológicas, reproductives, entre moltes d’altres. A més, també amenacen la salut dels ecosistemes, les plantes o els animals, com les abelles o les formigues, a les que la radiofreqüència altera la seua forma de comunicació, agrega.

En les últimes dècades, l’augment dels dispositius sense fil, i per tant, el de la radiació electromagnètica, ha estat "exponencial", convertint a Espanya és un país amb nivells "elevats" de contaminació dins del marc europeu, afirma l’especialista, que defensa la comunicació per cable com a alternativa. "Existeixen moltes maneres de progressar i de comunicar; i la via de comunicació per cable és més efectiva, ràpida i barata que aquella sense fil, però sobretot, és més segura i sostenible", sentència.

tracking