SEGRE

«L'educació és vital contra les conductes de risc»

María José Soler, cap provincial de la Direcció General de Trànsit

María José Soler

María José SolerJordi Echevarria

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per què era necessària la reforma de la llei de trànsit?

Considerem que el permís per punts ha estat una gran eina per lluitar contra la sinistralitat i l’última reforma es va fer el 2009, per la qual cosa la DGT va creure que era el moment de posar-la al dia amb les noves necessitats del moment.

És una llei que ataca les conductes de risc?

És una llei que s’havia d’actualitzar per atacar aquelles conductes de risc que veiem a la carretera i que posen en risc la seguretat de tots els usuaris. Una norma que va en línia amb la reforma del Codi Penal que endureix les penes a conductors imprudents. Ara com ara no és tolerable que una persona mori en un accident de trànsit i les mesures aprovades són raonables perquè responen a la necessitat.

Es mantenen les multes però augmenten els punts a retirar en algunes infraccions.

Sí, s’ha incrementant la retirada de punts en aquelles conductes que són més negatives per a la seguretat viària. A més, la reforma ha creat altres figures per potenciar els bons conductors i la formació com són els cursos de conducció segura i eficient.

Es castiga més l’ús del mòbil. Preocupa molt, aquesta conducta?

Augmenta la retirada dels punts per portar el mòbil a la mà, la qual cosa representa una distracció. Cal tenir en comp-te que les distraccions són ja la causa primera d’accident de trànsit i l’ús del mòbil ens posa en risc a tots. Podem utilitzar el mans lliures i deixar el mòbil al maleter i, si volem atendre una trucada, parar el vehicle per fer-ho amb seguretat.

Una altra novetat és una major retirada de punts per no utilitzar el casc o el cinturó.

Encara hi ha un alt percentatge de víctimes que no portaven posat el cinturó. És una dada que no millora, que està estancada i hem d’incidir-hi. En el cas del casc, és important en col·lectius vulnerables com motoristes, ciclistes i conductors de VMP, que tenen l’obligació de portar-lo.

Considera que és possible revertir les males conductes al volant?

L’educació viària és crucial i per això és important que arribi a la Primària i Secundària perquè els nens seran els conductors del futur. Treballar des de l’educació per revertir conductes de risc i reduir encara més les xifres de sinistralitat a les carreteres. Volem potenciar els bons conductors

tracking