SEGRE

SANITAT ATENCIÓ

Atenció a domicili per a 288 lleidatans que pateixen trastorns mentals severs

Professionals del Santa Maria i Sant Joan de Déu van a casa seua o a un lloc proper

Foto de família de professionals de Salut Mental del Santa Maria amb psiquiatres, psicòlegs, treballadors i educadors socials.

Foto de família de professionals de Salut Mental del Santa Maria amb psiquiatres, psicòlegs, treballadors i educadors socials.HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU TERRES DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 288 persones majors de 12 anys de les regions sanitàries de Lleida i el Pirineu que pateixen un trastorn mental sever reben una atenció individualitzada en la qual professionals del Santa Maria i Sant Joan de Déu de Lleida es desplacen a casa seua o en un entorn proper per atendre'ls de forma personalitzada i fora de l'hospital.

Més de 280 persones amb un trastorn mental sever reben una atenció personalitzada per part de professionals dels hospitals Santa Maria i Sant Joan de Déu de Lleida, que es desplacen al domicili o a un lloc proper al pacient per atendre’l de forma individualitzada i fora de l’hospital. En el cas del Santa Maria, hi ha sis equips al pla de Lleida i dos al Pirineu. “El Pla de Suport Individual (PSI, en català) va nàixer el 2007.

Només érem 5 professionals i ara som 25 entre psicòlegs, psiquiatres, infermeres, treballadors socials, educadors socials i terapeutes ocupacionals”, va explicar el seu coordinador, Joan Marc Dolcet. “Vam començar com un servei per vincular el trastorn mental sever amb els serveis de salut mental, ja que hi havia pacients que no seguien el tractament i els costava anar a la consulta, per la qual cosa el nostre objectiu és el de treballar en el seu entorn i no a l’hospital, ja sigui al seu domicili, en una cafeteria o en un parc”, va afirmar Dolcet, que va dir que actualment atenen 270 persones, 200 al pla, que pateixen trastorns delirants o de personalitat i depressions greus, entre altres. “Atenem persones de més de 18 anys i la seua edat mitjana és de 40”, va afirmar.

Normalment el seguiment és de dos anys, veuen els pacients una vegada per setmana o fins i tot cada dia “per crear un vincle més fort que en una consulta i ajudar-los en el tractament, a recordar-los que tenen una visita o perquè surtin de casa”, va indicar. Per a Joan Marc Dolcet, “aquest pla és un èxit gràcies a la proximitat, la persistència i la intensitat”.D’altra banda, des del mes de novembre aquest projecte també es du a terme amb menors al Sant Joan de Déu de Lleida. Maria Betriu, coordinadora de l’equip format per una psiquiatra, un psicòleg, una educadora social i un infermer, va dir que també atenen a domicili, en un parc o en una cafeteria 18 persones d’entre 12 i 25 anys amb greus trastorns mentals.

“La intervenció és d’entre 6 mesos i dos anys i després intentem que tornin a la xarxa de salut mental”, va explicar. “Fem un pla terapèutic individualitzat i normalment els veiem una vegada per setmana”, va assenyalar i va afegir que “hi ha qui té dificultats educatives, per la qual cosa parlem amb els centres per ensenyar com actuar en moments de crisi”. Betriu va assenyalar que també els ajuden a buscar feina i creu que aviat tindran 20 pacients, “perquè hi ha una necessitat real d’atenció i la pandèmia ha afectat la salut mental”.

Els quatre membres de l'equip del Sant Joan de Déu de Lleida que atén joves a domicili

Els quatre membres de l'equip del Sant Joan de Déu de Lleida que atén joves a domiciliHOSPITAL SANT JOAN DE DÉU TERRES DE LLEIDA

tracking