SEGRE

LEGISLACIÓ

El govern espanyol aprova la Llei Trans que permet el canvi de nom al registre sense diagnòstic mèdic

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa després del Consell de Ministres.

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en roda de premsa després del Consell de Ministres.Moncloa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de Ministres ha donat llum verda aquest dilluns, vigília del Día Internacional de l’Orgull LGTBI, al projecte de llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBI, que despatologitza les persones trans en eliminar l’exigència d’un informe mèdic perquè aquestes puguin canviar el seu nom en el Registre Civil.

"És una llei molt important que ve a continuar amb la tasca i la tasca que aquest país va emprendre l’any 2005 amb la llei per al matrimoni de les persones del mateix sexe del president Zapatero", ha explicat la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez.

Amb la nova norma, les persones que vulguin fer un canvi registral de nom i sexe hauran de passar per un procés de doble compareixença. En el primer cobrirà un formulari en el qual manifestarà la seua disconformitat amb el sexe esmentat i la petició de canvi i rebrà informació de les conseqüències legals que tindrà aquest canvi, sol·licitant la rectificació.

En la segona, que ha de ser en un termini no superior a tres mesos, la persona sol·licitadora ratificarà la seua sol·licitud i la persistència de la seua decisió de canvi de sexe. En el termini d’un mes després d’aquesta segona compareixença, la persona encarregada del Registre Civil dictarà una resolució.

A més d’aquesta mesura, el projecte de Llei permet que les dones lesbianes, bisexuals i les dones sense parella tornin a tenir accés a tècniques de reproducció humana i el Govern es compromet a redactar una Ordre Ministerial en el termini de 6 mesos per ampliar aquest dret a les persones trans amb capacitat de gestar.

De la mateixa manera, es prohibeixen les teràpies de conversió, aversió o contracondicionament destinades a modificar l’orientació, identitat sexual o l’expressió de gènere de les persones, amb independència que aquesta hagi donat el seu consentiment; consolida drets per a les persones trans i LGTBI en l’àmbit educatiu i laboral; i garanteix que l’atenció sanitària a les persones trans es realitzin conforme als principis de no patologització, autonomia, codecisió i consentiment informat.

Aquest text, que passa ara a la seua fase de tramitació en el Congrés, també preveu la inclusió en els currículums educatius del coneixement i respecte a la diversitat sexual, de gènere i familiar com un objectiu en totes les etapes, així com formació en la matèria per a tot el professorat, entre altres mesures.

tracking