SEGRE

Els millors i pitjors països per a la comunitat LGTBI a Europa

Els paraigües que formen la bandera LGTBI i que decoren l'avinguda d'Alfarràs.

Els paraigües que formen la bandera LGTBI i que decoren l'avinguda d'Alfarràs.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mapa arc de Sant Martí d’ILGA-Europa classifica els 49 països europeus en una escala entre 0% (violacions greus dels drets humans, discriminació) i 100 % (respecte dels drets humans, plena igualtat) i es publica cada maig des de 2009, amb motiu del Día Internacional contra la LGTBIfobia.

Segons les dades corresponents a 2022, Malta és el país europeu que compta amb polítiques, lleis i pràctiques menys discriminatòries per a les persones LGBTI, amb una puntuació d’un 92,0% sobre 100%. En l’extrem oposat hi ha l'Azerbaidjan, que amb una puntuació del 2,4%, és el pitjor país per a la comunitat LGBTI a Europa.

Espanya se situa aquest any en l'onzè lloc del rànquing, després del sisè que va ocupar en els dos anys precedents, i a gran distància del segon que va obtenir el 2011. Alguns dels criteris que baixen la puntuació són el no-reconeixement de les persones no binàries i de l’autodeterminació.

A més, el requeriment d’un diagnòstic de trastorn d’identitat de gènere i d’una intervenció mèdica obligatòria per a persones trans, impliquen que encara es consideri com una patologia mèdica/psicològica, per la qual cosa resta punts de cara al rànquing. L'aprovació, aquest dilluns, de la llei Trans, que reconeix que les persones ja no hauran de declarar-se malaltes per modificar el seu sexe legal en el DNI s’hauria de reflectir en el rànquing de l’any que ve.

Així mateix, a l’informe es detecten necessitats de millora, com la prohibició a nivell estatal de les teràpies de conversió i la implementació de polítiques públiques sobre asil que continguin menció expressa de tots els motius OSIEGCS (orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, característiques sexuals).

tracking