SEGRE

Relacionen la vacuna de la grip amb menor risc de patir Alzhéimer

Una dona rep la tercera dosi contra la covid i la vacuna de la grip en una imatge d'arxiu.

Una dona rep la tercera dosi contra la covid i la vacuna de la grip en una imatge d'arxiu.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones que han rebut, almenys, una vacuna contra la grip tenen un 40% menys de probabilitats de desenvolupar la malaltia d’Alzheimer en el transcurs de quatre anys, segons una investigació. L’estudi, firmat per científics de la nord-americana UTHealth Houston, va comparar el risc d’incidència de la malaltia entre persones amb i sense vacunació prèvia en gairebé dos milions de persones de 65 anys o més.

La vacunació contra la grip en els adults grans "redueix el risc" de desenvolupar alzheimer durant diversos anys i aquest efecte protector augmentava amb el nombre d’anys que una persona rebia una vacuna anual, va assenyalar un dels signants, Avram Bukhbinder, en un comunicat. L’investigador va considerar que futures investigacions haurien d’avaluar si aquesta vacuna també s’associa amb la taxa de progressió dels símptomes en els pacients que ja tenen demència d’Alzheimer. Estudis anteriors han trobat una disminució del risc de demència associada a l’exposició prèvia a diverses vacunes en l’edat adulta, com les del tètanus, la poliomielitis i l’herpes, a més de la vacuna de la grip i altres.

L’estudi que ha estat aprovat per a la seua publicació a Journal of Alzheimer"s Disease, va analitzar dos grups, format cada un per 935.887 persones, un de vacunats contra la grip i l’altre no. Els participants van tenir quatre anys de seguiment i en les cites de control es va veure que al voltant del 5,1 % dels pacients vacunats contra la grip havia desenvolupat la malaltia d’Alzheimer, davant un 8,5% dels no vacunats.

Aquests resultats, segons l’equip, "posen de manifest el fort efecte protector de la vacuna antigripal contra la malaltia d’Alzheimer. Tanmateix, els mecanismes subjacents a aquest procés requereixen més estudis". El líder de l’estudi Paul Schulz va destacar que "ja que existeixen proves que diverses vacunes poden protegir de la malaltia d’alzheimer, pensem que no es tracta d’un efecte específic de la vacuna contra la grip". El sistema immunitari és complex, i algunes alteracions, com la pneumònia, poden activar-lo de manera que empitjori l’alzheimer, però d’altres poden fer-ho de manera diferent i una d’elles protegeix d’aquesta malaltia, va agregar. "Està clar –va dir– que hem d’aprendre més sobre com el sistema immunitari empitjora o millora els resultats d’aquesta malaltia".

A més, a mesura que passi més temps des de la introducció de la vacuna contra la covid-19 i es disposi de dades de seguiment més prolongades, Bukhbinder va dir que valdrà la pena investigar si existeix una associació similar entre aquesta i el risc de patir la malaltia d’Alzheimer.

tracking