SEGRE

BA.4 i BA.5: així són les dos subvariants d'òmicrons dominants a Catalunya

Els estudis mostren que les noves subvariants són molt diferents a la versió original d’Òmicron i que la immunitat produïda per una infecció anterior podria no proporcionar molta protecció.

Una mostra de laboratori en una imatge d'arxiu.

Una mostra de laboratori en una imatge d'arxiu.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Igual que va passar amb les anteriors variants, òmicron també ha canviat i ha desenvolupat subvariants més conatgiosas. Parlem de BA.4 i BA.5, unes versions que s’estan expandint ràpidament i que, segons adverteixen les autoritats sanitàries, podrien provocar un nou repunt en els contagis.

A Sud-àfrica, el primer país en detectar-les (el subllinatge BA.4 es va identificar per primera vegada el 10 de gener de 2022 i poc després, el 26 de febrer, es va identificar el BA.5), els casos de BA.4 i BA.5 van passar de ser residuals a representar més del 30% dels nous contagis en menys de tres mesos. Als Estats Units, a començaments de maig aquestes variants amb prou feines suposaven un 1% dels casos i ara, segons els últims reports, ja en suposen més del 13% dels positius detectats. Segons els últims balanços disponibles, aquestes subvariants d’òmicron ja s’han expandit per més d’una vintena de països i, segons ha declarat aquesta tarda la secretària de salut pública del Govern, Carmen Cabezas la variant BA.5 ja suposa entre un 80 i un 90% dels nous positius a Catalunya.

De moment, segons apunten diversos estudis preliminars, tot apunta que BA.4 i BA.5 no provoquen casos més greus que les altres mutacions del coronavirus. No obstant, els estudis mostren que aquestes subvariants són molt diferents a la versió original d’Ómicron i que la immunitat produïda per una infecció anterior podria no proporcionar gaire protecció.

Els encomanats amb aquestes subvariants d’òmicron semblen desenvolupar símptomes lleus (o quadres asimptomàtics, sobretot en el cas dels vacunats). Els símptomes més freqüents detectats fins la data són febre, mal de cap i coll, tos, mocs i dolor muscular, i com|com a símptomes menys freqüents, sudoració nocturna, lumbàlgia i fins i tot nàusees.

tracking