SEGRE

La Sindicatura de Comptes estima un sobrecost d'1,55 MEUR en la facturació de Ferrovial pels rastrejadors covid

L'ens fiscalitzador conclou que el dimensionament de personal va ser superior al necessari durant diversos mesos

Un pacient és atès per un gestor de covid-19 en un CAP.

Un pacient és atès per un gestor de covid-19 en un CAP.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sindicatura de Comptes estima un sobrecost d'1,55 milions d'euros en la facturació de Ferroser pels rastrejadors que feien el seguiment dels contactes estrets de positius de covid-19, els anomenats 'scouts'. Així ho recull un informe publicat per l'ens fiscalitzador que exposa que la facturació d'aquesta empresa al SEM per al seguiment de contactes positius podria ser superior, en aproximadament, 1,55 milions d'euros al preu estimat del contracte. La Sindicatura conclou que el dimensionament en nombre de gestors adscrits al servei va ser superior al necessari durant diversos mesos en què el nombre de contagis -i per tant de trucades- es va reduir.

La Sindicatura es basa en el preu estimat del contracte que correspondria en funció dels costos directes i indirectes i el benefici industrial del contractista. Per a la Sindicatura, el sobrecost pagat en l'execució del contracte "no és raonable" i no compleix els principis generals "d'economia i eficiència" en la gestió dels fons públics.

Els càlculs de l'ens es basen en el període de vigència del contracte i la facturació de Ferroser al SEM entre el juny del 2020 i el gener del 2021.El contracte amb Ferroser per al seguiment de contactes covid-19 és, de fet, el més gran adjudicat en el marc de la contractació d'emergència que es va fer durant la pandèmia, per un import de 17,69 milions d'euros.  

Més personal del necessari

El sobrecost calculat per la Sindicatura s'explica perquè el dimensionament de la dotació de personal establerta en el contracte per al servei de seguiment de contactes positius a través de rastrejadors covid no es va fer d'acord amb els paràmetres del contracte. 

Segons la Sindicatura, en els vuit mesos de vigència del contracte, l'adjudicatari va facturar 11,79 milions d'euros, exactament la part proporcional corresponent a vuit dotzenes parts de l’anualitat del contracte, sense desglossar en les factures emeses la part fixa i la part variable de la contraprestació com preveia el contracte.  Així, tot i que en el període comprès entre l’octubre del 2020 i el gener del 2021 hi va haver una reducció progressiva del nombre de trucades telefòniques mensuals del 26,3%, es va incrementar les posicions de gestor un 95,2%.

En aquest context, la Sindicatura conclou que el dimensionament en nombre de gestors adscrits al servei va ser superior al necessari, excepte en el cas dels mesos d’agost, setembre i octubre del 2020, atès que els gestors no van realitzar les trucades previstes, i per tant, la seva activitat va ser significativament inferior a aquella per a la qual van ser contractats.

L'exconsellera de Salut, Alba Vergés, va acceptar al març -preguntada per aquesta qüestió en seu parlamentària- que l'increment de professionals s'havia de calcular setmanalment mitjançant un algoritme a partir de les dades facilitades pel Departament de Salut però va explicar que, en la pràctica, l'empresa va consensuar el dimensionament de gestors de contactes amb el SEM de forma periòdica valorant altres factors. El servei va començar amb 180 rastrejadors i va arribar als 779 el gener del 2021, segons va detallar llavors Vergés.

A banda, també s'observa que el proveïdor va facturar al SEM les retribucions del personal que estava en situació d’incapacitat temporal, sense deduir l’import pagat per la Tresoreria de la Seguretat Social. 

tracking