SEGRE

La Unió Europea allarga el 'roaming' gratuït fins al 2032, amb millor connexió i mesures contra costos inesperats

També baixa el preu de les tarifes al mercat majorista perquè als operadors els surti més barat usar la xarxa estrangera

Els usuaris poden parlar, navegar i enviar SMS a la Unió Europea i països associats sense cost addicional, amb excepcions com Andorra.

Els usuaris poden parlar, navegar i enviar SMS a la Unió Europea i països associats sense cost addicional, amb excepcions com Andorra.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest divendres 1 de juliol entra en vigor la nova regulació d'itinerància de dades a la Unió Europea que permetrà continuar trucant i navegant de manera gratuïta entre els estats membres i tres associats, Islàndia, Noruega i Liechtenstein, fins al 2032. A més d'allargar la mesura deu anys, la nova regulació permetrà als usuaris mantenir les condicions d'ús contractades als seus països d'origen, el que pretén millorar la qualitat de la connexió. Amb aquesta mesura, els operadors hauran d'assegurar que els consumidors compten amb informació sobre els números de telèfon que poden generar costos addicionals i comunicar a través d'un missatge SMS quan es creui la frontera cap a un altre estat membre i canviïn les condicions.

Els operadors també hauran de notificar als usuaris quan aquests s'estiguin connectant a xarxes no terrestres generades a través de satèl·lits, ja que té un cost addicional. A més, s'haurà d'interrompre el servei quan aquest tipus de xarxes generin un cost extra al consumidor de fins a 50 euros.

A partir del 2023, els operadors també hauran d'enviar un missatge automàtic als seus clients per informar de les opcions que tenen per contactar amb els serveis d'emergència, com missatges a temps real o xats i el número d'emergència a tota la UE, el 112.

Sota la nova regulació, es baixen les tarifes al mercat majorista i als operadors els hi costarà menys fer servir les xarxes estrangeres. Segons la Comissió Europea, els nous preus estan fixats perquè totes les companyies puguin sostenir el cost d'oferir serveis per tota la UE i recuperar-ho al mercat nacional. "Allargar aquestes normes mantindrà els preus competitius i permetrà als consumidors gaudir de 'roaming' sense cost els pròxims deu anys", ha assegurat la vicepresidenta executiva de Europe Fit for Digital Age, Margarethe Vestager. "És un benefici molt tangible del nostre mercat únic europeu", ha subratllat.

La regulació europea que permet parlar i navegar a través del telèfon mòbil sense costos addicionals per tota la UE està vigent des del 2017 i expirava aquest dijous 30 de juny. En vistes de la caducitat de la regulació, la Comissió va proposar el febrer de 2021 l'ampliació i millora de la política d'itinerància de dades i va ser aprovada pel Parlament Europeu el passat mes de març.

tracking